U Čakovcu 18. lipnja počinju ljetni sportski kampovi i radionice po školama

Ljetni sportski kampovi Čakovec
Predstavljanje kampova

Grad Čakovec poslao je priopćenje za medije o održavanju ljetnih sportskih kampova i radionica.

Priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Jedan od projekata po kojima je Grad Čakovec prepoznatljiv u nacionalnim okvirima po ulaganjima u djecu i mlade te za koje kontinuirano dobivao upite iz drugih hrvatskih gradova i općina su ljetni sportski kampovi i radionice. I ove godine započinju sljedeći tjedan, a traju sve do kraja ljetnog školskog raspusta.

Od sportova, učenici mogu birati čak 24 kampa na kojima mogu isprobati 18 sportova, tu su i lani započete radionice iz tehničke kulture kojih je 9, nastavlja se i kamp iz informatike i programiranja, a ovogodišnja novost je radionica iz tradicijske kulture.

Predstavljajući ovogodišnji program, gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač istaknuo je da ovakvi sadržaji za cilj imaju djeci, ali i njihovim roditeljima omogućiti sadržaje tijekom ljetnih praznika. Osim mogućnosti bavljenja sportovima, organiziraju se i radionice iz tehničke kulture, informatike, a ove godine po prvi put i iz tradicijske kulture. Novost je i što će neki sportski kampovi biti organizirani u Totovcu i Novom Selu na Dravi, jer iskustvo iz prethodnih godina pokazuje da je djeci iz tzv. dravskog bazena tijekom ljeta dok ne voze autobusi, komplicirano doći u Čakovec. Iz godine u godinu broj sudionika raste, mnoga djeca tijekom kampova zavole određeni sport ili informatiku, te se na jesen njime nastave baviti. Ovime ove radionice i kampovi dobivaju puni smisao naglasio je gradonačelnik. Pozvao je i svu djecu iz svih osnovnih škola s područja Grada Čakovca, kao i učenike iz Savske Vesi, Mačkovca, Slemenica i Žiškovca da se uključe u aktivnosti koje za njih zajedno s udrugama, zajednicama i školama tijekom praznika organizira Grad.

Kako je na predstavljanju istaknuo predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Čakovca Bojan Ružić, sa sportskim kampovima pod nazivom „Svaki tjedan sport jedan“ počelo se prije 14 godina, prve godine kampove je pohađalo 60-tak djece, da bi lani taj broj narastao na gotovo 500, s time da ukupno bilo 1600 sudjelovanja na kampovima. Većina djece pohađala je više od jednog sportskog kampa, a mnogi od njih nastavili su se baviti sportom. Ovi kampovi, rekao je Ružić, postali su jedan od zaštitnih znakova sporta u Čakovcu, a imaju i mnogo upita i pohvala iz ostalih sportskih zajednica po Hrvatskoj, što je priznanje njima, ali i Gradu. Cijena je 80,00 kuna za djecu s područja Grada, odnosno 150,00 za ostale, za taj novac mogu sudjelovati na svim kampovima, dobivaju majicu te okrjepu.

Zajednica pedagoga tehničke kulture pak je pripremila 2. ljetni kamp tehničke kulture. On se od 26. lipnja do 6. srpnja održava u III. osnovnoj školi. Radionice je predstavio tajnik Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije Željko Medved. Sve radionice su besplatne, organizirano ih je devet i to iz. radiogoniometrija, orijentacija i komunikacija, modelarstva – izrada kreativne tehničke tvorevine, Elektronike – izrada elektroničkog sklopa, kreativna radionica – oslikavanje predmeta, strojarstva i konstruktorstva, mBot i microBit, foto-video- filmska radionica, COD CLUB i zrakoplovno i raketno modelarstvo. COD CLUB radionica dio je projekta Hrvatska raste kojem je cilj robotiku približiti svoj djeci, a na njemu će se raditi sa četiri robota, rekao je, među ostalim, Željko Medved.

S robotima će djeca raditi i u I. osnovnoj školi, gdje se već osam godina za redom održava ljetna škola informatike i programiranja. Radionicu je predstavila voditeljica Ivana Ružić, koja je naglasila da je I. osnovna škola jedina u Hrvatskoj koja ima iPod laboratorij, Ozobot robote te humanoidnog robota Alpha S1. Ova škola već petu godinu za redom organizira i ljetnu školu informatike u Dramlju, a već sada su gotovo popunjene. Kako ne bi sve ostalo na informatici, u suradnji s nastavnikom tjelesne kultutre, organizirat će se i planinarenje na Ivančicu, plivanje i mini-golf.

Ove godine novost su radionice iz Tradicijske kulture. Održat će se posljednjeg tjedna praznika u Osnovnoj školi Ivanovec, a organizirat će ih Gradska zajednica kulture i Kulturno umjetničko društvo „Katruže“ iz Ivanovca. Nju je predstavio predsjednik Gradske zajednice kulture Nikola Kotur, te je naglasio da je cilj djeci i mladima prezentirati bogato kulturno i povijesno nasljeđe Međimurja te ih zainteresirati za bavljenje folklorom.

Ovim radionicama treba pridodati i radionicu poticanja čitanja s užitkom od nazivom “Blabla”, namijenjenu učenicima nižih razreda osnovnih škola Grada Čakovca. Provodi ga Knjižnica “Nikola Zrinski” Čakovec uz podršku Grada Čakovca s ciljem razvoja kulture, a održavat će se od 18. lipnja do 31. kolovoza u radno vrijeme Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec.

Djeca koja žele sudjelovati u programu trebaju ispuniti prijavnicu te se pridržavati uputa koje se nalaze na mrežnoj stranici Knjižnice “Nikola Zrinski” Čakovec (www.kcc.hr/blabla-program-poticanja-citanja-s-uzitkom)

Također, Muzej Međimurja Čakovec suradnji s Javnom ustanovom Međimurska priroda organizira dječje radionice pod nazivom „Ljetna muzeologajnica“. Namijenjene su doci, a održat će se od 23. do 29. srpnja. Na njih se prijavljuje preko mrežnih stranica Muzeja Međimurja Čakovec (www.mmc.hr)

Sve informacije vezane uz kampove i radionice koje se organiziraju tijekom ljeta u čakovečkim osnovnim školama te na sportskim terenima, učenici mogu potražiti u svojim školama, na mrežnim stranicama škola ili Grada Čakovca (www.cakovec.hr/web/zapocinju-ljetni-sportski-kampovi-2018).

Ostavi komentar