U Australiji Djedici ostavljaju pivo, u Engleskoj liker od višnje

Djed Božićnjak
Djed Božićnjak

Stari dobri običaj je da se i Djedici u crvenom ostavi dar. Neki mu ostavljaju čašu vode, mlijeka ili čaja za okrepu, drugi kolače ili pak kruh. Istina, svaku kutak u Svijetu ima svoju tradiciju.

Amerika: Mlijeko i keksi

U SAD-u djeca ostavljaju Djedu Božićnjaku čašu mlijeka i tanjur s kolačićima za okrjepu. No neke obitelji odstupaju od ovog ‘pravila’ pa ostavljaju mrkvu, pizzu ili čak celer, prenosi 24sata.hr

Australija: Pivo i kolačići

Iako i Australci Djedu ostavljaju kolačiće, oni čašu mlijeka mijenjaju hladnom čašom piva. Božić je u Australiji na ljeto pa bi zato čaša piva mogla biti upravo ono što Djedu najviše treba.

Irska: Guinness

Mnoge irske obitelji ostavljaju Djedu Božićnjaku bocu Guinnessa uoči Božića. Djeca obično stavljaju hladno pivo kraj drveta kako Djed ne bi dehidrirao.

Velika Britanija: Liker od višnje

Kao i u Australiji i Irskoj, djeca u Britaniji Djedu ostavljaju alkohol. Obitelji vjeruju da se Djed Božićnjak treba malo ugrijati na božićnu noć. Također je tradicija uz čašu vina poslužiti i komadić pite.

Danska: Rižin puding

Djeca u Danskoj ne ostavlja ništa za Julemandena – danski termin za Djed Božićnjaka. Umjesto toga, djeca ostavljaju vilenjacima zdjelu rižinog puding. Oni vjeruju da ako ne ostave rižin puding, onda će ih vilenjaci gnjaviti cijelu večer.

Island: Kruščić u obliku lista

Na Islandu Božićno vrijeme traje 26 dana, a ima čak 13 Djedova koji djeci donose poklone i grickalice. Zauzvrat, djeca im ostavljaju laufabrauð, kruščić u obliku lista koji ima okus poput hrskavog vafla.

Ostavi komentar