TVRTKA GiP ŠARIĆ IZ PRELOGA: Sve stambene i poslovne nekretnine za prodaju, najam, zakup ili leasing moraju imati energetski certifikat!

gip šarić prelog
Krunoslav Šarić iz tvrtke GiP Prelog za energetske certifikate

Od 01. siječnja 2016. godine kada započinje energetsko certificiranje sve nekretnine stambene i poslovne namjene koje imaju površinu veću od 50m2, namjene za prodaju, najam, zakup ili leasing moraju imati energetski certifikat. Isto se odnosi i na oglašavanje istih. To se ne odnosi na zgrade za obavljanje ili održavanje vjerskih obreda i aktivnosti, stambene zgrade koje se koriste manje od četiri mjeseca godišnje ( vikendice i apartmani) , i sve one koje se griju samo do 18 stupnjeva.  Energetski certifikat je dokument koji vrijedi 10 godina, a nakon toga ga treba obnoviti.

Od 2016. do danas doneseni je cijeli niz zakonskih pravilnika vezanih uz izdavanje energetskog certifikata. O njima smo razgovarali s Krunoslavom Šarićem. mag. ing. građevine, vlasnikom tvrtke GiP Šarić iz Preloga kojeg smo zamolili da našim čitateljima pojasni najvažnije stvari vezane uz energetske certifikate: –  Energetski certifikat zgrade je svojevrsna „osobna iskaznica“ građevine u kojoj se na pregledan način  predočavaju energetska svojstva zgrade, stanje i učinkovitost energetskog sustava te kvaliteta i svojstva elemenata toplinske izolacije. Svrha energetskog certifikata je pružanje informacija vlasniku, budućem kupcu ili korisniku prostora o tome koliko energije godišnje troši zgrada za 1 m2 korisne grijane površine i koliko bi trebala trošiti s obzirom na njezinu namjenu i potencijalne mjere poboljšanje energetske bilance u zgradi.

Prije izdavanja uporabne dozvole za nove građevine obvezan prilog je i energetski certifikat, a mogu ga zatražiti i banke kod odobrenja kredita. Nova zgrada mora u potpunosti odgovarati važećem Tehničkom  propisu o racionalnoj uporabi energije i toplinskoj zaštiti u zgradama. Tako se za svaku zgradu radi proračun i ocjena fizikalnih svojstava zgrade u odnosu na racionalnu uporabu energije i toplinsku zaštitu. Sve nove zgrade prema tehničkom propisu većinom imaju najmanje energetski razred B. Za razred A potrebna je ugradnja rekuperacije (prisilna izmjena zraka) ili da zgrada bude zgrada gotovo nulte energije (zgrada koja 30 posto potrebne energije zgrade proizvode same, primjerice imaju fotonapon za proizvodnju električne energije snage barem 1 kW).

Energetski razred A+ imaju tzv. pasivne kuće. To su kuće koje većinu energije za svoje potrebe proizvode samostalno, dakle skoro energetski neovisne.

Sve već izgrađene zgrade  smještaju se u jedan od 8 energetskih razreda: A+, A, B, C, D, E, F i G.  Zgrada se smješta u energetske razrede prema specifičnoj godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji za grijanje i prema specifičnoj godišnjoj primarnoj energije, za referentne klimatske podatke.

Obveza javnog izlaganja energetskog certifikata

Sve javne zgrade i one veličine veće od 250m2,  imaju obvezu izlaganja energetskog certifikata. On se izlaže na vidljivom mjestu uz glavni ulaz zgrade. Prva stranica sadrži osnovne podatke o zgradi i energetski razred, te se izlaže stranica koja sadrži prijedlog mjera za poboljšanje energetskih svojstava zgrade koje se ekonomski opravdane.

Zašto nema novih natječaja za sufinanciranje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća?

Zadnji natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća bio je raspisan 2015. godine. Od onda se čeka novi, jer mnogi nisu ušli u kvote. EU ne poznaje direktno sufinanciranje fizičkih osoba, pa je tu nastao problem, jer je drugi natječaj išao direktno na privatne osobe. Čeka se usklađenje naše regulative sa EU regulativom, a do tada investitor najviše što može učiniti je, o vlastitom trošku pripremiti dokumentaciju i imati spreman energetski certifikat, pa kad natječaj bude raspisan se proces prijave traje znatno kraće.

OPREZ! Visoke novčane kazne za promet nekretnina bez certifikata

U slučaju neimanja energetskog certifikata velike su novčane kazne i to: za pravne osobe u iznosu od 15.000 do 30.000 kuna, a za fizičke od 5.000 do 10.000 kuna. Ako se u oglasu o prodaji, iznajmljivanju, davanju na leasing ili zakup koji se objavljuje u medijima ne navede energetski razred novčana kazna je od 15.000 do 30.000 kuna. Isto tako treba napomenuti da energetski certifikat treba predočiti mogućem kupcu, najmoprimcu, zakupcu ili primatelju leasinga. (S. Zorković, foto Z. Vrzan)

Tvrtka GiP ŠARIĆ d.o.o.

Tvrtka se bavi geodezijom i građevinarstvom. Nude geodetske usluge po najvišim standardima, usvajajući i koristeći najnovije i najmodernije tehnologije iz područja geodezije i građevinarstva. Vrše stručni nadzor nad izgradnjom građevinskih objekata u svim fazama izgradnje, temeljem ugovornih uvjeta, tehničkih propisa i uzanci struke.

Projektiraju od idejnog rješenja do izvedbenog projekta: stambene građevine, poslovne građevine, industrijske hale / skladišta, proizvodne hale, infrastrukturni objekti.

Klijentima pružaju usluge poštujući visoke standarde kvalitete dok kroz profesionalni pristup u radu razvijamo odnos ispunjen međusobnim povjerenjem i zadovoljstvom. Svi zaposlenici imaju dugogodišnje iskustvo u radu.

GiP ŠARIĆ d.o.o.

Glavna 29/I, 40323 Prelog

T: 040 654 412

M: 098 555 050 (geodezija)

M: 097 7948 097 (građevinarstvo)

[email protected]

Ostavi komentar