Tina Čatlaić: “Djevojka u crnom” kojoj je književnost i gramatika u malom prstu

Tina Čatlaić
Tina Čatlaić

Iako su ove godine ispali vrlo porazni rezultati državne mature, Međimurje može biti ponosno na svoje učenike, posebno na gimnazijalce Tinu Čatlaić i Filipa Vinković koji su sa stopostotnom riješili ispite državne mature. Tina je bez izgubljenog boda riješila ispit državne mature iz Hrvatskoga jezika na višoj razini, a njezin kolega Filip rasturio je na višoj razini Matematike bez ijedne greške.

Tina Čatlaić bila je veoma zadovoljna i sretna kad je vidjela rezultate državne mature. Pripremala se više za dio ispita koji se odnosio na književnost nego za dio koji se odnosio na gramatiku.

– S obzirom da sam od sedmog razreda sudjelovala na Natjecanju iz hrvatskog jezika i bila triput prva i triput druga na državnoj razini, nisam imala potrebe previše ponavljati gradivo iz gramatike. Ne mogu reći da je ispit bio lagan, štoviše, pitanja iz gramatike djelovala su mi zahtjevnija nego prijašnjih godina, ispričala nam je čakovečka gimnazijalka koja njeguje osebujan stil oblačenja. Tina Čatlaić

Pristupnici na višoj razini na esejskom su dijelu imali su zadatak usporediti dvije pjesme Tina Ujevića. I našu sugovornicu je, kao i ostatak generacije, takav zadatak iznenadio, ali nije ju obeshrabrio. I sama piše poeziju pa joj je interpretacija lirike bliska. Naučila je Ujevićeva najvažnija djela i primijenila znanje iz teorije pjesništva koje je učila tijekom četiri godine pa problema na maturi nije imala.

– Bila sam unutar upisne kvote svih studija koje sam prijavila i to na vrhu rang-liste, ali odlučila sam se za anglistiku i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, rekla je najmaturantica Tina.

– Išla sam u jednu od najboljih škola u Hrvatskoj čija sam ponosna bivša učenica. Naša draga ravnateljica Sandra Breka Ovčar stvorila je veoma  kreativnu atmosferu u školi u kojoj se neprestano nešto događa, kazala je.

U sjećanju će joj ostati lijepi dani s dragim 4. b razredom u kojem je stekla sjajne prijatelje. Nikada neće zaboraviti četiri godine s najdražom razrednicom, profesoricom hrvatskog jezika Mirjanom Vidović, zatim profesora Ivana Pranjića, voditelja fakultativne nastave Književna radionica te profesoricu Vidović koja ih je ugošćivala u vlastitom domu, vodila na razne izložbe, predstave i humanitarna događanja da bi, kako to ona voli reći, činili nešto za sebepostali bolji ljudi i kulturni građani.

Jedva čeka započeti pravi studentski život i upoznati nove ljude zajedničkih interesa, a trenutno rješava i stambeno pitanje.

Premda trenutno traju školski praznici Tina ne miruje. Tijekom Porcijunkulova organizirala je književnu večer u Beški, a nakon toga kreće na zasluženi odmor s prijateljima kako bi napunila baterije za početak novog, studentskog života.

Ostavi komentar