Tija Mance inspirirana BBC-ovim emisijama uređuje svoj Mali gradski vrt

Tija Mance mali gradski vrt (5)_resize
Tija je poput umjetnika stvorila svoju posebnu priču u kojoj čita, odmara, uživa...

Kad se zakorači iz čakovečke gradske vreve i asfalta u sjenu Malom gradskog vrta ulazi se sasvim jednu novu dimenziju sklada i ugode prirode. Vrt i okućnicu uređuje s puno ljubavi i strasti Čakovčanka Tija Mance. U proljeće organizira i Dan otvorenih vrata pozivajući prijatelje i ljude dobre volje na druženje i prijateljsku riječ u ozračju svog vrta i zelenila. Tako je bilo i protekle subote kad su njezin vrt posjetili brojni prijatelji.

– Kad smo se 2005. godine doselili u bakinu kuću zatekli smo zapušten vrt i krenuli u obnovu. Sve so iskrčili osim višnje i hibiskusa. Počela sam uređivati vrt, a u tome mi s puno strpljenja pomaže i suprug Davorin, prisjeća se Tija svojih prvih vrtlarskih koraka.

Kao djevojčica živjela je u stambenoj zgradi, a zanimljivosti iz BBC-ovih emisija o vrtlarstvu nametnule su joj mnoge ideje kako i na koji način urediti vrt.

Tako danas na 80m2 ima raznolikog voća, povrća, trajnica, cvijeća, grmova, a pronašlo se mjesto i za maleno jezerce.

– Povezala sam se i savjetovala s iskusnim vrtlarima i osobama sa cvjetnih foruma. Tako danas u svom vrtu imam terasu za druženje, malo jezerce, fontanu. 20-tak vrsta cvijeća, jorgovan, jasmin, jabuku, višnju, lozi sorte Kvinton, ribizle, grejp, kumkvat, rajčice, krastavce, tikvice, luk, češnjak, blitvu zelenu salatu, …Uživam njegujući i održavati vrt. On je živo biće i stalno se mijenja, ističe Tija i poziva sve koji imaju priliku neka unesu u svoje domove i vrtove zelenilo. Vrtlarstvo je odlična psihoterapija, preporučila je na kraju ugodnog druženja u njezinom vrtu vrtlarica Tija. U blagodatima Malog gradskog vrta uživa i njihova kćer Mija te brojni prijatelji.

foto: rr

 

Ostavi komentar