TEMA BROJA: Kakve sve uvjete treba zadovoljiti da se udomi pas iz čakovečkog azila Prijatelji?

Aleksandra Hampamer, voditeljica skloništa Prijatelji
Aleksandra Hampamer, voditeljica skloništa Prijatelji

Lavež 550 pasa iz azila Prijatelji svakodnevno odjekuje zapadnim dijelom Čakovca. To su psi koji nisu pronašli svoj adekvatni dom te moraju živjeti u privremenom smještaju u azilu. Psi koji su ostavljeni, zlostavljani, izgladnjeli, često izbačeni iz automobila i prepušteni preživljavanju na ulici. Neki su jednostavno ostavljeni na cesti, svaka je priča tužna na svoj način. U posljednje vrijeme uz pomoć društvenih mreža i komunalnih redara, gotovo svaki pas koji nije čipiran te se ne može saznati vlasnik završi u čakovečkom azilu. 

Dolaskom u azilu kreće proces. Pas je prvih deset dana prilikom dolaska u azil u izolaciji, nakon čega ide dalje u dvorište gdje boravi s drugim psima.  Prođe cijelu veterinarsku skrb. Za svakog psa gradovi i općine plaćaju jednokratnu pomoć azilu od 1250 kuna. Pas se dolaskom cijepi protiv bjesnoće, zaraznih bolesti i čisti od nametnika. U tu cijenu spada kastracija te čipiranje. Pas dobije takozvani TRACES međunarodni certifikat kojeg novi vlasnik prilikom udomljavanja dobije uz psa. 

Ostatak velike teme o udomljavanju pasa iz čakovečkog skloništa nabavite u novom broju Međimurskih novina od petka, 28. veljače diljem Međimurja!

Ostavi komentar