SVETA MARIJA: Sve veća potreba za smještajem starijih i nemoćnih mještana!

U okolici Svete Marije iam tek nekoliko domova, poput ovog u Hodošanu, ali su potrebe znatno veće
U okolici Svete Marije iam tek nekoliko domova, poput ovog u Hodošanu, ali su potrebe znatno veće

Sa starenjem svog stanovništva, ali i iseljavanjem mladih suočavaju se i na području Općine Sveta Marija. Kako godine prolaze sve je više staračkih domaćinstava koja nakon izvjesnog vremena više ne mogu sama egzistirati već treba te osobe smjestiti u odgovarajuću ustanovu, odnosno Dom za starije i nemoćne osobe.

– Trenutno je 50-tak osoba s područja naše Općine razasuto po Međimurju, ali i susjednoj Podravini, ističe načelnica Đurđica Slamek. Nažalost, mi takvu ustanovu nemamo niti pak si nju možemo priuštiti u narednih desetak godina kaže načelnica kojoj su kao i većini naših političara ipak na prvom mjestu neki drugi “infrstrukturni prioriteti” u pitanju.

Ipak, svjesna je kako kaže tog problema, budući da i sama s općinskim socijalnim vijećem obilazi svoje sumještane po raznim domovima. U donjem Međimurju, danas egzistiraju tek ustanove za starije u Kotoribi, Goričanu, Hodošanu i Prelogu.

– Teško je gledati te ljude kada se rastajemo od njih jer nas ispraćaju s takvom nostalgijom da je to teško opisati. Svi bi oni najradije bili u Svetoj Mariji na rodnoj grudi u poznatoj sredini, pa makar i u Domu gdje bi ih i rodbina mogla češće posjećivati, dodaje načelnica dalje.

To isto pitanje poteglo se i na nedavnoj sjednici tamošnjeg općinskog vijeća uz prijedlog da se razmisli o davanju financijskog poticaja osobi koja bi otvorila starački dom na području Svete Marije.

– Nažalost, za nas to ostaje samo nedosanjani san, ističe dalje načelnica Slamek. Niti ima natječaja EU za takve projekte na koji bi se mogli javiti niti pak privatne osobe koja bi se posvetila toj investiciji.

Pred Općinom je trenutno veliki projekt Aglomeracije u kojem participira sa 3.5 milijuna kuna koji sa sobom povlači i dodatnu sanaciju cesta, pa nije moguć ni projekt Javnog-privatnog partnerstva sa potencijalnim investitorom za ovu potrebu.

U rješavanje ovog problema aktivnije bi se trebala uključiti i država. Kako pak je pred njom novo programsko razdoblje za EU fondove od 2021.-2027. godine, možda ne bi bilo zgorega ili bolje rečeno, nužno je da se u njega ubace instrumenti sufinanciranja, poticanja i raspisivanja natječaja koji bi pomogli jedinicama lokalne samouprave da riješe taj problem i omoguće starijoj populaciji, dostojanstvo do kraja života.

Ostavi komentar