Svatko našao neku aktivnost za sebe na Svjetskom danu srca u Prelogu

Svjetski dan srca Prelog

Na Trgu sv. Jakoba u Prelogu je 30. rujna 2017. godine, brojnim aktivnostima, obilježen Svjetski dan srca.

Sve je okupljene pozdravila dr. med. Diana Uvodić Đurić, zamjenica ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, koja je istaknula kako je Grad Prelog domaćin obilježavanja Svjetskog dana srca već više od 10 godina te je pozvala sudionike da brinu o svom zdravlju i zdravlju svog srca, vodeći računa o redovitoj tjelesnoj aktivnosti, pravilnoj prehrani, izbjegavanju pušenja cigareta i konzumacije alkoholnih pića. Potom se, ispred Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, sudionicima obratila dr. med. Tasjenka Frčko, koja je istaknula važnost pravovremene intervencije kod srčanog zastoja, a koju trebaju pružati laici prije dolaska hitne medicinske pomoći. Stoga je pozvala sve zainteresirane, posebno mlade, da iskoriste priliku te nauče vještinu oživljavanja i korištenja automatskog vanjskog defibrilatora (AVD), budući su tijekom manifestacije, čak dvije ekipe hitne medicinske pomoći, na lutkama pokazivale kako se provodi masaža srca i umjetno disanje, te način korištenja AVD. Sudionike su još pozdravili gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i ispred Turističke zajednice Ivan Gradečak te su im zaželjeli puno zdravlja i ugodan boravak u gradu, a zahvalili su i svima koji su se angažirali kako bi se ovaj događaj realizirao.

Nakon uvodnih riječi, već četvrtu godinu za redom, u Prelogu je održan paneuropski flash mob, pod nazivom FlashMOVE – ples na zajedničku koreografiju, u kojem je, tijekom ovogodišnjeg Europskog tjedna sporta i NowWeMOVE kampanje sudjelovalo više europskih zemalja. FlasMOVE su u Prelogu sjajno otplesali članovi Dječjeg foruma Grada Preloga i Društva naša djeca Prelog pod vodstvom volonterki Kristine Najman, mag.prim.educ. i mag. defektologinje i Maje Slaviček, mag.prim.educ., a u ples su se, s puno entuzijazma, odlično uključili i članovi Doma za odrasle osobe Orehovica. Za tehničkim pultom je bio Josip Bermanec iz Župe Sv. Jakoba Prelog.

Na Trgu Sv. Jakoba, okupio se i veliki broj djece vrtićke dobi, kako bi sudjelovali na biciklijadi pod nazivom „Biciklom za srce“, koju je organizirala Udruga Laganini iz Preloga, u suradnji s Dječjim vrtićem Fijolica Prelog. Uključilo se sedamdesetak djece, koju su bodrili njihovi roditelji, djedovi i bake. Svaki je sudionik biciklijade dobio promotivnu kapu te medalju u obliku srca. Medalje su izradila djeca iz Dječjeg vrtića Fijolica Prelog, zajedno sa svojim odgajateljicama. Svaki je sudionik na poleđinu medalje napisao kako on i njegova obitelj brinu o zdravlju svog srca, budući je ove godine moto Svjetskog dana srca glasio „Podijelite energiju“. Nakon biciklijade, djeca su se uključila u različite sportske igre, koje su, u sklopu projekta „Volonteri u parku“, za njih osmislili volonteri iz Društva naša djeca Prelog i iz Udruge mladih EFEKT Prelog – Kristina Najman, Maja Slaviček, Leona Krušelj, Neva Novak i Marko Štefan. Po završetku igara, izvučeno je 12 medalja te su pročitane interesantne poruke koje su djeca na njih napisala. Autori tih poruka su nagrađeni prigodnim nagradama koje su osigurali Trgovina Beciklin iz Preloga te Nacionalni program „Živjeti zdravo“, a uručili su ih predsjednik Udruge Laganini Prelog prof. Miljenko Blažeka te doktorice medicine Diana Uvodić – Đurić, spec. školske medicine i Renata Kutnjak Kiš, spec. epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te ravnateljica Dječjeg vrtića Fijolica prof. Brankica Mezga.

Cijeli je program vodila Sanela Horvatić iz Udruge mladih EFEKT iz Preloga, koja je nakon FlashMOVE plesa, sudionike upoznala i s drugim aktivnostima koje su bile organizirane na Trgu sv. Jakoba. Veliki interes pokazali su građani za radionice pod nazivom „Provjerite svoj rizik“. Odazvalo se gotovo 200 građana, kojima je izmjeren krvni tlak i šećer u krvi te tjelesna težina i drugi pokazatelji uhranjenosti, a imali su priliku o svojim rezultatima, navikama, problemima i bolestima razgovarati sa zdravstvenim djelatnicima različitih profila. Te su radionice realizirale dipl. med. sestra Darinka Novak Žvorc i prvostupnica sestrinstva Lucija Sršan ispred Komore medicinskih sestara Hrvatske – Podružnica Međimurske županije, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije – Dejan Jurović, prvostupnik sestrinstva, med. sestra Bernarda Pekarić, Igor Mihalic, dipl. sanitarne inženjerke Marina Majsen i Lucija Novak, student medicine Damjan Mikec i studentica sestrinstva Ana Novak. Svima je bilo dostupno voće i brojni edukativni materijali, kao i letci tiskani u povodu ovogodišnjeg Svjetskog dana srca, a koje je osigurala Hrvatska kuća srca.

Odazivom i interesom za radionice oživljavanja i korištenja automatskog vanjskog defibrilatora su bili jako zadovoljni djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije. Radionice su realizirala čak dva tima, na čelu s Tasjenkom Frčko i Željkom Kotorac, doktoricama medicine, specijalisticama hitne medicine, zajedno s Mirkom Gašparićem, prvostupnikom sestrinstva te medicinskom sestrom Miom Vabec i med. tehničarem Brankom Liberom. Dio tima hitne medicinske pomoći čine i vozači, te su na radionicama sudjelovali Marijan Malek i Marko Hunjadi, koji su zainteresiranim osobama pokazali kako su opremljena kola hitne medicinske pomoći. Sudionici radionica su imali priliku vidjeti i kako izgleda set za reanimaciju te ostali pribor koji koriste ekipe hitne medicinske pomoći na terenu.

Svjetska kardiološka federacija, pod čijim se okriljem na globalnom nivou obilježava Svjetski dan srca, kao i organizatori ovog događaja na nacionalnom nivou, zalažu se za zbližavanje svih dionika u zajednici, kako bi pomogli ljudima da žive dulje, bolje i zdravije. Vjerujemo da smo javnozdravstvenom akcijom, koju smo organizirali u Prelogu povodom Svjetskog dana srca, dali veliki doprinos tim globalnim i nacionalnim nastojanjima. Obilježavanje Svjetskog dana srca u Prelogu zajedno su organizirali Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Grad Prelog i Turistička zajednica Grada Preloga, Udruga Laganini Prelog, Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije, Hrvatska komora medicinskih sestara – Podružnica Međimurske županije, Župa Sv. Jakoba Prelog, Društvo naša djeca Prelog i Dječji forum Grada Preloga, Dječji vrtić Fijolica Prelog, Osnovna škola Prelog i Udruga mladih EFEKT Prelog. Pokrovitelji obilježavanja Svjetskog dana srca su Grad Prelog, Zajednica sportskih udruga Grada Preloga i Ljekarna Čakovec – ispostava Prelog.

Izvor: Grad Prelog
Foto: HZJZ Međimurske županije

Ostavi komentar