Svakom redovnom studentu s područja općine Vratišinec 400 kuna jednokratne nagrade

Vratišinec
Općinsko vijeće je uz jednokratne nagrade svim studentima donijelo i odluku o stipenciranju 12 studenata

Po prvi puta po uzoru na Međimursku županiju, ali i neke druge gradove i redovni studenti koji zadovoljavaju uvjete s područja općine Vratišinec dobit će jednokratnu nagradu u iznosu od 400 kuna. Prijedlog o dodjeli  prihvaćen je većinom glasova vijećnika iz vladajuće koalicije.

Oporbeni vijećnici SDP-a imali su o tome drugačije mišljenje. Jolanda Novak (SDP) zagovarala je uvođenje kriterija, jer da nema razloga da je primaju oni koji su na privatnim fakultetima. Ispostavilo se da nitko od vijećnika ne poznaje ni jednog studenta s područja Vratišincu koji studira na privatnom fakultetu. Iz proračuna će se za tu namjenu izdvojiti oko 15.000 kuna, a ostaje za vidjeti koliko će potrošiti. Svi studenti koji se jave na javni poziv i zadovolje uvjete dobiti će tu nagradu.

Sam iznos nije za SDP-ov vijećnike sporan, već politika uvođenja te nagrade “prigodničarski” ili kako je to Damir Perhoč (SDP) kazao: – To mi liči na odluku pred izbore.

Vijeće je osim nagrade donijelo i odluku o stipendiranju studenata s područja općine Vratišinec. I tu je bilo različitih mišljenja vladajućih i oporbe.

Tako će općina u narednoj akademskoj godini nakon provedenog natječaja dodijeliti stipendije za 12 studenata. Mjesečni iznosi stipendija su 300 kuna za studij u Čakovcu, 400 kuna za studij u Varaždinu i 500 kuna za studij u Zagrebu i ostalim gradovima u Hrvatskoj ili inozemstvu.

Odlukom vladajuće većine promijen je i Pravilnik o stipendiranju učenika i studenata na način da nakon odluke Vijeća o broju i visini stipendija i provedenog natječaja, općinska komisija na temelju pravilnika određuje tko dobiva stipendije te nakon toga načelnik potpisuje ugovore. Tako da Vijeća ne odlučuje o imenima dobitnika stipendija.

U oporbenom SDP-u su se usprotivili tome, smatrajući da se time Komisija stavlja iznad Vijeća i da mu se time oduzimaju ovlasti.

Načelnik Mlinarić je kazao da se ne radi o tome jer vijeće određuje broj stipendija i iznose, već samo o  praktičnim razlozima da se ugovori potpisu na vrijeme, kako studenti zbog dinamike sazivanja sjednica Vijeća, ne bi čekali na isplatu stipendija sa zakašnjem od tri mjeseca.

Ostavi komentar