Sunčana Glavak: Starije osobe žrtve su socijalne izolacije, usamljeni su više nego ikad

Sunčana Glavak
Sunčana Glavak

Zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak sudjelovala je danas u raspravi s Europskom komisijom o utjecaju pandemije koronavirusa na starije osobe koje koriste usluge ustanova dugoročne skrbi.

Iako se mjere poduzimaju s ciljem njihove zaštite, starije osobe susreću se s brojnim poteškoćama i socijalnom isključenosti, na što su upozorili zastupnici u raspravi. U plenarnoj je raspravi uime Europske komisije sudjelovala potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica.

– Korisnici su domova, uslijed novih mjera, izolirani, imaju smanjene socijalne kontakte i nužno su promijenjene njihove dnevne rutine. Ne mogu obaviti najjednostavnije stvari: raspolagati svojim financijskim sredstvima, otići u banku, ne mogu posjetiti obitelj i prijatelje, kojima su također uskraćeni ili reducirani posjeti, rekla je zastupnica Sunčana Glavak tijekom svog obraćanja.

Prema podacima Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti, smrtni ishodi povezani s koronavirusom među korisnicima usluga ustanova za dugotrajnu njegu predstavljaju 30–60% svih smrtnih slučajeva u mnogim europskim zemljama. To zahtijeva provođenje prevencije nužne za smanjivanje širenja epidemije.

Izvješće Svjetske zdravstvene organizacije o utjecaju COVID-19 pokazuje da je nasilje nad starijim osobama, koje već nose teret ove pandemije, naglo poraslo. Ono se događa u domovima, u institucijama za dugotrajnu njegu i u sferi digitalnog, uz nagli porast prevara usmjerenih na stariju populaciju.

– Starije osobe žrtve su socijalne izolacije, usamljeni su više nego ikad. Generacija je to koja ipak ne živi u digitalnom svijetu, nego žele socijalni kontakt. Moramo im omogućiti da što bolje podnesu pandemiju. Nadam se da će Europska komisija to uzeti u obzir u ”Zelenom papiru o starenju” jer to će izvješće razmatrati primjerenost sustava socijalne zaštite i politike aktivnog starenja, kao i politike dugoročne skrbi, zaključila je Glavak.

Ostavi komentar