Studijskim putovanjem djelatnika međimurskih škola počeo projekt “Aktivni mladi protiv nasilja”

projekt Aktivni mladi protiv nasilja

Ovog petka, 17. studenog, stručni su djelatnici međimurskih škola, institucija i udruga, u sklopu projekta udruge Zora “Aktivni mladi protiv nasilja” sudjelovali na studijskom putovanju u Osijek.

U sklopu organiziranog obilaska Socijalno-terapijskoj zajednici udruge Breza u Čepinskim Martincima imali su prilike vidjeti kako izgleda način rada s djecom i mladima koji imaju poteškoća u ponašanju, školovanju i kvalitetnom razvoju. Zajednica radi načinom koji odstupa od domskog sustava skrbi te funkcionira na principu proširene obitelji integrirajući program doživljajne pedagogije.

Zaduženja su jasno podijeljena i u rasporedu delegirana zajedno, a štićenicima zajednice dan je ispunjen raznim aktivnostima poput rada u vrtu i voćnjaku, cijepanja drva, čišćenja lješnjaka, kuhanja obroka i spremanja, kreativnih radionica, sviranja klavira i dr.

Mladi u zajednici uče razne životne vještine (socijalne i praktične), uče proizvoditi vlastitim rukama, brinuti jedni o drugima, o kućnim ljubimcima, nastoje se afirmirati kroz rad, steći potrebno samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi kako bi se primjereno uklopili u život u zajednici, a kasnije i u samostalnom životu.

Nakon što su obišli Socijalno-terapijsku zajednicu, predstavnici udruge Breza upoznali su Međimurce sa svojim radom i aktivnostima kojima aktivno djeluju u lokalnoj zajednici, ostvarujući zanimljive aktivnosti poput festivala “Zemlja bez granica”, DOKKICA Dječja osječka kreativna kućica, Edukacijsko didaktički centar EDACT i drugo.

Stručni djelatnici sudjelovali su i u radionici izradi svijeća, koju u Brezi često koriste kao dio terapijskog rada.

Tijekom studijskog puta imali su prilike vidjeti mnoge dobre prakse koje mogu isprobati u svakodnevnom radu s djecom i mladima, a sljedeća aktivnost koju pripremaju ove godine je edukacija mladih o prevenciji nasilja i govora mržnje.

Sudjelovali su predstavnici Ekonomske i trgovačke škole, Graditeljske škole, Srednje škole Čakovec, Centra za socijalnu skrb i njihove podružnice Obiteljski centar, Policijske uprave međimurske, Centra za odgoj i obrazovanje, Udruge Zora, Udruge Breza, Udruge Betula, Osnovne škole Kuršanec, Osnovne škole Pribislavec, Osnovne škole Mursko Središće i Osnovne škole Mala Subotica.

Multidisciplinarnim pristupom škola, udruga, ustanova i mladih stvaramo održiv i efikasan edukativni program za mlade u svrhu stvaranja škola u zajednici s nultom tolerancijom na govor mržnje i nasilje.

Projekt “Aktivni mladi protiv nasilja” sufinanciraju Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Partneri projekta su Graditeljska škola Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec, Ekonomska i trgovačka škola Čakovec, Gospodarska škola Čakovec i Tehnička škola Čakovec, Udruga za rad s mladima Breza iz Osijeka, Centar za kulturu Čakovec te Centar za socijalnu skrb s podružnicom Obiteljski centar Međimurske županije.

Ostavi komentar