Stručnjaci iz Im-Compa savjetuju: Uštedite energiju visoko energetskim staklom

im comp

Upotrebom odgovarajućih stakala za vaše prozore ostvarit ćete uštedu energije i time će vaš dom postići viši energetski razred, a kuća će biti toplija. Upotrebom “Low-E” stakala smanjit ćete utrošak energije potrebne za grijanje, a staklima sa “solarnom kontrolom” odnosno niskim SF ili g-Wertom smanjit ćete utrošak energije za hlađenje. Sa stručnjacima za stakla iz Im-Compa razgovarali smo o važnosti i karakteristikama visoko energetskih stakala te saznali na što sve morate obratiti pozornost kupujete li novu stolariju.

80 posto bolja izolacija dvoslojnim ili troslojnim staklom

Termo izolacija predstavlja smanjenje gubitaka energije između dva ambijenta s različitim temperaturama, a faktor pod nazivom koeficijent prolaza topline nam koristi kao središnja fizikalna karakteristika za određivanje vrijednosti toplinskih gubitaka kroz neki građevinski element. Što je koeficijent toplinskog prolaza manji, to je povoljnije djelovanje toplinske

izolacije. Što niža je U-vrijednost, to bolja je sposobnost toplinske izolacije. Vrijednost se određuje pomoću izračuna prema standardu EN 673 ili mjerenjem prema standardu EN674.

Od 1970-te godine pa sve do danas, prelaskom od jednostrukog stakla na korištenje dvoslojnog i troslojnog izolacijskog stakla s niskoemisivnim Lowe staklom došlo je do poboljšanja u toplinskoj izolaciji za 80%, odnosno do smanjenja gubitka energije od 80%.

U-vrijednost jednostrukog stakla iznosi 5,8 W/(m2 K), a dvoslojnog izolacijskog stakla 2,9 W/(m2 K), te tek kada u formulu dodamo staklo s Low-E nanosom počinjemo pričati o toplinskoj zaštiti te dolazimo do spomenutih poboljšanja.

Visokoenergetska stakla moraju imati poseban premaz

LOW-E stakla ili niskoemisivna stakla su ona koja na sebi imaju poseban zaštitini premaz koji omogućuju zadržavanje dijela topline unutar prostorije i na taj način smanjuju toplinske gubitke.

Danas su standardna dvoslojna i troslojna IZO Low-E stakla. Dvoslojno ima dvostruko ostakljenje 4mm i razmak od 16 mm, čime je dobivena ukupna dubina stakla od 24 mm (4-16-4 mm). Takvo staklo ima koeficijent prolaznosti topline Ug = 1,1 W/m2K što znači da na 1m2 površine stakla gubimo 1,1 W energije u jednom satu. Troslojno je ono koje trostrukim ostakljenjem 4mm i razmakom 16mm i ukupnom širinom stakla 44 mm (4-16-4-16-4) daje Ug = 0,6 W/m2K što znači da na 1m2 površine stakla gubimo 0,6 W energije u jednom satu.

Pojavom svijesti o energetskoj učinkovitosti i uštedama na energiji sve se više počinju ugrađivati takva izolacijska stakla s LOW-E premazom, jer poboljšavaju izolacijska svojstva i omogućuju da kroz takve prozore uštedimo i do 80% više energije.

Sastav izo stakla odličan je kod amortiziranja temperaturnih promjena

Sam sastav izostakla definiran je sastavnicama kojima se maksimalno želi postići što manji gubitak energije. Među stakla se umeće distancer koji utječe na Uw prozora, a rubno brtvljenje je izrađeno po sustavu dvostupanjskog brtvljenja. Kao primarno (unutarnje) brtvilo s obje strane

distancera nalazi se ekstrudirana neprekidna butilna traka koja djeluje kao brana za vodenu paru i plin. Ima dva zadatka: spriječiti prodor vodene pare u međuprostor i time nastanak kondenzata, a istovremeno sprečava snažniji izlazak plina iz međuprostora. Sekundarno (vanjsko) brtvilo nanosi se na poleđinu distancera i između oba ruba stakla. I sekundarno brtvilo ima dvostruku zadaću. Prva je ta da kemijskim povezivanjem oba staklena ruba stvori trajan fizički rubni spoj između oba stakla. Druga je da hermetički zatvori element i time zaštiti međuprostor od prodora vodene pare te spriječi izlaženje plina. Rubni spoj sposoban je preuzeti napetosti i amortizirati deformacije do kojih dolazi zbog temperaturnih promjena. Stakla u izo paketu se danas koriste u multifunkcionalne svrhe. Osim toplinske zaštite ispunjavaju i zahtjeve u pogledu zvučne zaštite, protuprovalne, sigurnosne ili solarne.

Staklo u građevini ima pozitivne efekte

Suvremeno višefunkcionalno izolacijsko staklo u sebi istovremeno može udruživati više zaštitnih funkcija. IZO stakla postala sastavni dio fasade bez kojega se ne može odnosno subjekt koji određuje funkcionalnost vanjske ovojnice zgrade. Inovativnost u proizvodnji izolacijskog stakla u posljednjih nekoliko godina nije samo ispunila očekivanja, već ih je čak i premašila. Kombinacije stakla su višestruke, od faktora svjetlosti, do solarnog faktora. Boje stakla i njegove refleksije pružaju velike mogućnosti za kreativnost, dizajn, izgled i funkcionalnost. Staklo u građevini ima mnoge pozitivne efekte, kao što su spoj s okolinom, ušteda energije na grijanju i hlađenju i UV zračenju, zaštita od buke te sigurnost.

Im-comp kao lider u proizvodnji stakla prednjači u proizvodnji izo stakla

Već dvadeset godina IM-COMP pruža podršku klijentima u svakom segmentu prerade, obrade i oblikovanja stakla kroz kontinuirano usavršavanje proizvodnih i organizacijskih procesa, investiranje u novu tehnologiju, stvaranje i educiranje stručnjaka u staklarskoj Industriji. Konstantno prate svjetske trendove te žele odgovoriti na zahtjeve tržišta, IM-COMP je posljednjih godina investirao u novu i sofisticiranu tehnologiju koja im daje prednost odrađivanja obrade i oblikovanja stakla u najkraćem roku i s najvišom kvalitetom. Vrijeme koje odvajaju za edukacije i učenje o funkcijama stakla i novitetima u staklarskoj industriji čini ih jednima od najvećih stručnjaka za stakla u našoj regiji. Posebnu pažnju posvećuju inovacijama, novim tehnologijama i žele biti konkurentni na svim područjima primjene stakla. Pri tome i uspijevaju, upravo zbog napora uloženog u napredovanje u znanjima i sposobnostima. U izradi izo stakala uključene su sve sfere poslovanja i zadovoljavaju i najvišim kriterijima kvalitete. U prilog tome govori velik broj zaposlenih djelatnika te širenje proizvodnje, što će im omogućiti bolji pristup kvaliteti obrade, najstarijeg i najmodernijeg završnog materijala u građevini, stakla.

Ostavi komentar