ŠTO UČINITI u slučaju naleta auta na divljač što je jako česta pojava u Međimurju

Dolaskom zimskih mjeseci povećava se broj naleta na divljač. U ljetnim periodima divljač samuje, a zimi se okrupnjavaju u krda pa ih stoga puno češće i viđamo na cesti. Pri tome treba upozoriti ako se u zimskom periodu nađe srna na cesti, obavezno treba stati jer ih vjerojatno ima više. 

U Međimurju ima najviše naleta na srne, nešto manje na lisice, jazavce i zečeve. Najveći broj naleta na divljač dogodi se u kasnovečernjim, noćnim i ranojutarnjim satima kada životinje izlaze na pašu. Svatko tko je naletio na divljač tijekom vožnje našao se u nedoumici što učiniti, koga treba prvo nazvati i od koga se može tražiti odšteta za nastalu štetu. 

Kontaktirali smo PU međimursku u kojoj su nam objasnili kakav je postupak u slučaju naleta na divljač. Vozač je dužan obavijestiti policiju u slučaju naleta vozila na divljač ukoliko je u događaju netko izgubio život ili je ozlijeđen ili je nastala materijalna šteta na vozilu ili objektima, odnosno ako je divljač ranjena ili uginula.

S druge strane, policijski djelatnici su potom dužni osigurati i pregledati mjesto događaja te prikupiti obavijesti od sudionika i svjedoka, odnosno očevidaca o događaju, pronaći i fiksirati tragove u svezi s događajem. Potom se utvrđuju eventualne nedopuštene brzine kretanja auta, to jest prilagođenost brzine uvjetima i stanju kolnika, alkoholiziranost vozača, postojanja odnosno nepostojanja vertikalne prometne signalizacije – prometnih znakova “divljač na cesti”. 

Ostatak zanimljive i korisne teme pročitajte u novom tiskanom broju Međimurskih novina!

Ostavi komentar