Što se sve sprema u Turističkom uredu Preloga? Zna Ivan Gradečak – Joc, alfa i omega preloškog turizma!

Nemamo more, nema još ni terme koje planiraju duže vrijeme, ni blagorodne vinograde i klijeti, ali zato imamo neke druge adute na kojima možemo graditi svoju turističku ponudu kaže naš sugovornik Joc. 

Cijela ova godina, u Gradu Prelogu bit će, na neki način, u znaku obilježavanja 20-te obljetnice Turističke zajednice koja je službeno počela djelovati 27. 8. 1999. godine. Bilo je to vrijeme kada su se Zajednice osnivale i u ostalim našim općinama i gradovima, a koje su do tada djelovale u sklopu Turističke zajednice Međimurske županije.

– Krenuli smo praktički od nule. Nismo imali ništa, ni znak, ni suvenir, prostor, nijednu manifestaciju osim Fašnjeka, prisjetio se tih dana, Ivan Gradečak-Joc, zamjenik predsjednika preloške Turističke zajednice, alfa i omega preloškog turizma.

Prvi zadatak, kaže, bio je osmisliti znak po kojem će Prelog i Turistička zajednica biti prepoznatljivi. Znak je trebalo potom, pretvoriti i u preloški suvenir.

– Nit vodilja pri tom poslu, bila je kula koja se nalazila na grbu tamošnjeg ugostiteljskog objekta. Htjeli smo zadržati tu kulu, odnosno stražarnicu čiji su se ostaci pronašli u dvorištu crkve sv. Jakoba. Kula je tadašnjem stanovništvu služila kao osmatračnica za izviđanje sigurnosne situacije s druge strane rijeke Drave.

Uz pomoć Dragutina Feletara, uspjelo se tu kulu pretvoriti kako u zaštitni znak Preloga, njegove Turističke zajednice, ali i prepoznatljivog preloškog suvenira.

U osmišljavanju programa Zajednice, kaže, krenulo se od jedine, tadašnje preostale, malo masovnije manifestacije Fašnjeka.

-Preuzeli smo Fašnjek, malo ga doradili i nadopunili i premda je postojao prije, smatramo ga svojim projektom. Već 2000. godine, organizirali smo prvi Sajam cvijeća koji je danas, doista, nadaleko prepoznatljiva manifestacija. Te iste godine, startala je Prvomajska biciklijada koja je privukla svega 40-tak biciklista.

Koliko je organizacija Biciklijade bio pun pogodak, svjedoči i lanjskih 800-tinjak sudionika. Razvoju te manifestacije i poprimanju sve većeg zamaha, ističe, doprinijela je i popularizacija cikloturizma u Međimurju koje je stranim biciklistima interesantno zbog njegovih prirodnih ljepota.

– Želja nam je napraviti što više biciklističkih staza kako bi se povezali sa Slovenijom i Mađarskom te napravili poveznicu preko Drave do Ludbrega i Koprivnice. Iako je i Županija tu puno napravila, moram reći kako nije dovoljno samo postaviti oznake uz cestu i naznačiti to je “ta i ta” turistička ruta.

Prelog je postavio svoje četiri biciklističke staze i sve su u uporabi, ali su i dosta opasne budući da su uz glavne prometnice. Prije dvije godine pokrenut je i veliki projekt izgradnje samostalne biciklističke staze uz kanal rijeke Drave, tzv. dravska magistrala, ali nije prošao na natječaju. Ne odustaje se od njega, naglašava, jer je to važna ruta koja Prelog spaja s Podravinom, ali i ruta koja je interesantna strancima budući da vodi do Pažuta i ušća rijeke Mure u Dravu.

– Odvažno je bilo u Prelog dovesti Varaždinske barokne večeri, a posebice Operu pod zvijezdama, sa smijehom dodaje. Prvotna bojazan nestala je velikim odazivom publike tako da su i manifestacije takvog tipa, dobrodošle u našoj sredini.

Noć muzeja koju je također Zajednica osmislila, polako prelazi pod potpuni patronat tamošnjeg gradskog Muzeja. Treba spomenuti i Festival jagoda te još niz manjih manifestacija.

Turistička zajednica tek je krajem prošle godine dobila svoje, prave prostore u samom središtu Grada. Osim razvijanja turizma na vlastitom prostoru, cilj je pomoći promociji turizma i općinama donjeg Međimurja te dovesti turiste do njih. Prije svega tu se misli na potencijal čipke u Svetoj Mariji, zlatarenja u Donjem Vidovcu, prve željezničke pruge te šibe i ribe u Kotoribi……

– Iako je u tih 20 godina puno napravljeno, o pravom razvoju turizma moći će se tek razmišljati i govoriti nakon što se realizira projekt Termi u Draškovcu.

Također turistički korak naprijed možemo graditi na nekoliko povijesnih epizoda koje čekaju da budu ispisane i ispričane.

Prije svega tu je Put svile kojim su se kukuljice dudovog svilca prevozile od Međimurja preko Varaždina do Verone, gdje se i dan danas, u tamošnjem muzeju, nalazi vreća s oznakom Perlak-Hungary u kojoj je stigla ličinka. Epizoda je to iz XVI. stoljeća, odnosno vremena Marije Terezije u kojem je svako domaćinstvo moralo tijekom zime sačuvati ličinku dudovog svilca i na proljeće ga puštati na stabla duda.

Slijedeća priča koja čeka svog autora je Put soli. Naime, iako u Prelogu nije bilo rudnika soli ona se dovozila iz austrijskih rudnika tu se pretovarivala i dalje transportirala na sve strane. Lijepa priča može se napraviti i na bazi nekadašnjeg rimskog carstva i rimske ceste. Naime, na Ferenčici, području na ulazu u sam grad pronađeni su ostaci vile Rustike, svojevrsnog stacionara za rimske vojnike, kazao je Joc i dodao da je turizam danas priča koju treba znati i umjeti ispričati, a on sam i nekoliko zaposlenika to više ne mogu i ne stignu.

Ostavi komentar