Što nakon požara na odlagalištu kažu mještani Totovca? “Tu živimo i nebremo pobeći”

– Ja bih to zatvorila, rekla je ogorčena naša sugovornici Đurđica Komes i dodala da je unatrag par godina puno i previše karcinoma a među oboljelima je i ona sama.

Crni gusti dim koji se dizao s odlagališta neopasnog otpada u Totovcu otišao je nebu pod oblake i tamo se raspršio. Emisije plinova ostale su tamo negdje isto kao i pravo stanje stvari koje je ili će, eventualno, djelovati na zdravlje tamošnjih stanovnika ali i stanovnika okolnih naselja. Naime, Totovčani i dalje čekaju najavljeni zbor mještana te prezentaciju rezultata analize zraka, vode i tla.

– U ovom trenutku, bespredmetno je sazivati zbor mještana jer analize još uvijek nisu gotove, rekao nam je Mario Medved, predsjednik Stožera civilne zaštite Grada Čakovca. Treba pričekati još 2-3 tjedna i onda ćemo sve dati u javnost bez ikakvog skrivanja i čuvanja tajni.

Kako smo već pisali, zagrebački akreditirani laboratorij radi analizu zraka, a čakovečki Bioinstitut ispitivanje vode i tla.

– Smatram da će analiza tla prije pokazati eventualna onečišćenja nego plodovi voća ili povrća koje je kiša već oprala, poručio je Mario Medved.

Mario Medved
Mario Medved

Teško je bilo ovih dana od mještana Totovca dobiti bilo kakvu izjavu. Uglavnom su svi, onako ispod glasa, spominjali najčešće korištene riječi u našoj zemlji poput: “sprega politike i kapitala”, “koga briga za malog čovjeka” i slično. Uglavnom, naviknuli su se na život uz odlagalište, ali to ne znači da nisu nezadovoljni.

– Već nam je to uobičajeno, sa odlagališta se dimi svako malo, rekla nam je Vesna Belović. Tu živimo i nebremo pobeći. Uostalom, bolesti su posvuda kao i smrti, a ne samo u Totovcu. Vidli bumo kaj bu se od toga zišlo.

Vesnu smo zatekli u njenom malom vrtu u kojem je povrće brala bez ikakvog straha od možebitnog onečišćenja. Prala je već i salatu i voda nije bila ništa prljavija od uobičajene.

Sasvim drugog mišljenja pak je njena sumještanka samo ulicu dalje.

– Ja bih to zatvorila, ogorčena rekla Đurđica Komes. Unatrag par godina puno i previše je karcinoma, a među oboljelima sam i ja. U našoj je ulici gotovo svaka druga kuća prazna jer su ljudi umrli i to mnogi od njih u najboljim godinama života, a svi se vade na to kako se ništa ne može konkretno dokazati što je uzrok tumoru ili nekoj drugoj teškoj bolesti.

Obitelj Đurđice bavi se poljoprivredom, odnosno uzgojem povrća i boji se onečišćenja zbog vlastitog zdravlja ali i zdravlja svojih kupaca jer robu prodaje na tržištu.

– Inspekcije mi dolaze barem dva-tri puta godišnje i pregledavaju zdravstvenu ispravnost povrća. Ne želim odgovarati za nešto za što nisam kriva, govori Đurđica.

Upravo iz tog razloga, njena obitelj je jedna od onih poljoprivrednih proizvođača na čiji se zahtjev radi i analiza tla.

Koliko pak su neki drugi mještani ipak opušteni vidi se i po tome što je njezina sestra trešnje jela direktno ubrane sa stabla bez ikakvog prethodnog pranja. Očito svatko ima svoje mišljenje o tome kakve su posljedice ovog najvećeg požara koji se dogodio na odlagalištu otpada u susjedstvu.

Foto: vv, mg

Ostavi komentar