Od subotnje večeri grad Zrinskih je u novom i čarobnom ruhu. Lampice, anđeli, klizalište, kućice- sve prikladno za prekrasan mjesec u godini! Šetnjom gradom, osim raznih sadržaja koji se svakodnevno održavaju, većina ipak voli nešto pojesti i popiti.
Prošetali smo i mi, te saznali što se sve nudi u gastro ponudu ovog Adventa u gradu Čakovcu. Miris nas je odveo već do prve kućice gdje smo sreli tri mušketira, Tomislava Đurinića, Dražena Novaka i malog Gabrijela koji su odlučili pojesti langoše koji su već tradicionalni dio svih manifestacija u gradu. Ima ih s raznim dodacima, od vrhnja, češnjaka, majoneze, kečapa, a za one koji vole slatko i s čokoladom. Rebeka Lesinger koja je pripremila fine langoše kaže da se ljudi rado zaustave kod njihove kućice koja nudi i hot dog te kobasice, a od pića najviše kuhano vino. Na odgovor što nedostaje u ponudi na Adventu, Dražen je istaknuo da bi vrlo rado probao sarmu, koja je postala hit na jednom štandu u Zagrebu.

Nezaobilazno mjesto je ono s fritulama za sve slatkoljupce, a dolaze u raznim varijantama s čokoladom, vanilijom, jagodom, kokosom, orasima i cimetom. Par Miran i Ksenija Stubić iz Koprivnice na Adventu imaju zimski program s fritulama, dok ljeti imaju i drugačije sadržaje.
-Fritule su napravljene od brašna, jaja, praška za pecivo, jogurta i tajnog sastojka. U ekipi nas u Čakovcu radi četvero i uvijek nam je ugodna suradnja s Turističkom zajednicom, istaknuo je Miran Stubić.
Put nas je doveo do zadnje kućice koja se uklopila u božićni ambijent ispred crkve koja nudi dedine i murske kobasice te hrenovke, a Smiljana Bratjanščak iz Peklenice je istaknula kako se ljudi osim standardnom kuhanog vina vole zagrijati i rakijama koje su u zimskoj ponudi. Naravno, kakav bi to Advent bio bez rum punča koji dolazi u malim i velim čašicama, a Smiljana kaže kako je to najbolji lijek za grijanje.

FOTO: Dora Vadlja