Stiže snijeg – budite spremni, pazite na sebe i druge u prometu

Ilustracija

Državni hidrometeorološki zavod prognozira kako će navečer i u noći uz zahladnjenje kiša na kopnu prijeći u susnježicu i snijeg.

I tijekom subote na sjeveru Hrvatske u unutrašnjosti bi nas trebale dočekati bijele pahulje. Oborine će biti češće u prvom dijelu dana.

Nastat će novi snježni pokrivač, osobito u gorju. Poslijepodne se očekuje prestanak oborina, a prema kraju dana i razvedravanje. Vjetar na kopnu slab do umjeren sjeverni.

Temperatura zraka bit će uglavnom od -2 do 3. Navečer i prema kraju dana bit će osjetno hladnije.

U nedjelju bi trebalo biti bez oborina, pojaviti bi se trebalo i sunce, ali i dalje dosta hladno.

Kako bi se u ovim uvjetima dogodilo što manje prometnih nesreća i smanjilo stradavanje osoba, policija ponovno podsjeća vozače da prilagode brzinu kretanja postojećim uvjetima stanja na cesti (snijeg, poledica, kiša) i da se ne zaustavljaju iznenada.

Vozačima savjetuju da povećaju razmak u odnosu na vozilo ispred sebe, izbjegavaju pretjecanja vozila te da svaku promjenu pravca kretanja najave pravovremenim uključivanjem pokazivača smjerova. Također, prilikom vožnje unatrag potrebno je uključiti sva četiri pokazivača smjera.

“Podsjećamo i na obavezno čišćenje snijega i leda s vozila prije početka vožnje te korištenje zimske opreme. Policijski službenici će tijekom nastupa zimskih uvjeta na cestama u sklopu nadzora vozila vršiti i nadzor korištenja zimske opreme te da li je vozilo očišćeno od snijega i leda. Vozila bez zimske opreme i neočišćena vozila isključivat će se iz prometa. Ističemo da vozila službi za održavanje prometnica kada vrše radove na osiguranju prohodnosti cesta (ralice prvenstveno) ne treba pretjecati”, istaknuli su iz policije.

Pješacima skreću pozornost na korištenje nogostupa, odnosno na dijelovima cesta na kojima nema nogostupa na kretanje uz lijevi rub kolnika te da za vrijeme kretanja kolnikom noću i u vrijeme smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim materijalom (reflektirajući prsluci, trake, krijesnice za pješake) ili izvorom svjetlosti.

Cestu treba prelaziti na obilježenim pješačkim prijelazima, a ukoliko ih nema na osvijetljenim dijelovima ceste, nakon provjere da se ista može sa sigurnošću prijeći. Ne savjetuju izlazak na kolnik između parkiranih vozila.

“Apeliramo na vozače bicikala da se u vrijeme nastupa zimskih uvjeta na cestama istima ne sudjeluju u prometu, jer snijeg na kolniku pridonosi velikoj nestabilnosti bicikla i uvelike povećava mogućnost pada i ozljeđivanje vozača. Ističemo da svi vozači bicikala noću i u uvjetima smanjene vidljivosti moraju koristiti reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću. Na vlasnike motornih vozila apeliramo da vozila ne parkiraju, odnosno ostavljaju na kolniku ukoliko za to nema potrebe, kako bi službe nadležne za održavanje prometnica mogle nesmetano vršiti obilaske prometnica i osiguravati prohodnost”, dodali su iz policije.

Podsjećaju i auto-prijevoznike da provjere prohodnost dionica kojima se misle kretati te da obavezno imaju na svojim vozilima svu potrebitu zimsku opremu.

Izvor: klikaj.hr

Ostavi komentar