21.1 C
Čakovec
Subota, 9 rujna, 2023

Srednja školi Čakovec domaćin završnog “Čitanjem do zvijezda”, stigli učenici iz 30 škola

U petak, 4. svibnja, u Srednjoj školi Čakovec održana je završnica Nacionalnog projekta za poticanje čitanja – natjecanje u znanju u kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“.

Sudjelovali su učenici osnovnih škola iz 16 hrvatskih županija i Grada Zagreba, te osnovna škola iz Vojvodine; ukupno 30 škola i 90 učenika natjecalo se u kategoriji kviz znanja, a 24 učenika u kategoriji izrade plakata.

Svečanom otvaranju prisustvovali su voditelj Odsjeka Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca, Igor Mesarić, nazočna je bila i predstavnica Odbora za obrazovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća Republike Srbije, Dajana Šimić, kao i predstavnica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Marta Vargek, budući da se Nacionalna razina projekta odvija uz međunarodno učešće Nacionalne manjine Hrvata iz Vojvodine, Republika Srbija.

Svim prisutnima obratila se i predstavnica Ministarstva kulture, gospođa Maja Zrnčić, koja je ujedno i proglasila natjecanje otvorenim, u ime ministrice kulture RH, Nine Obuljen Koržinek.

Projekt „Čitanjem do zvijezda“ započet je prije 9 godina na inicijativu školskih knjižničara Međimurske županije, a upornim radom i ogromnim entuzijazmom pretvoren je u nacionalni projekt koji se odvija pod pokroviteljstvom Grada Čakovca i Međimurske županije, a pod okriljem Hrvatske mreže školskih knjižničara.

Veliku podršku ovogodišnjem natjecanju dala je i hrvatska književnica, Jadranka Klepac, autorica knjige „Kora od jabuke“, jednog od tri naslova koji su se čitali za ovogodišnji natjecateljskog ciklus pod temom „Zapisi iz škrinjice sjećanja“. Na veliku radost svih natjecatelja, mentora i ostalih sudionika natjecanja, održala je nezaboravno književno druženje te nadasve pohvalila projekt „Čitanjem do zvijezda“ kao hvalevrijednu akciju za poticanje čitanja, te njegovanje ljubavi prema knjizi i čitanju.

U iščekivanju rezultata natjecanja, osim književnog susreta sa autoricom Klepac, natjecatelji su slobodno vrijeme proveli u razgledavanju grada Čakovca pod vodstvom srednjoškolaca iz Ekonomske škole Čakovec, a sudjelovali su i na multimedijskim radionicama koje su za njih bile osmišljene i pripremljene na Graditeljskoj školi Čakovec.

Pobjednici ovogodišnjeg natjecanja u kategoriji kviz znanja su učenici Talijanske osnovne škole Galileo Galilei iz Umaga. Drugoplasirana ekipa je ona iz OŠ grofa Janka Draškovića Klenovnik, te trećeplasirana OŠ Đuro Ester Koprivnica.

U kategoriji izrade plakata pobjednica je učenica OŠ Koprivnički Bregi, a drugo i treće mjesto zauzeli su predstavnici OŠ Zlatar Bistrica i OŠ Vukomerec.

Svi natjecatelji pokazali su zavidno znanje, ljubav prema čitanju, kreativne sposobnosti, želju za učenjem, stjecanjem novih znanja i iskustava, te ponovnim povratkom u Čakovec na jubilarnu desetu završnicu svima njima dragog projekta „Čitanjem do zvijezda“. Projekt postoji zbog njih, zbog knjiga, zbog čitanja, zbog njegovanja hrvatskog jezika i zbog druženja potaknutim ovim vrijednim povodom.

Svim natjecateljima čestitke od srca, a sponzorima, suradnicima i svima onima koji su podržali ovaj projekt veliko hvala!

(nh)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
609SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE