Srednja škola Čakovec ugostila 40 učenika na 2. školskoj govornici

Školska govornica Srednja škola Čakovec

Srednja škola Čakovec 15. i 16. ožujka bila je domaćin 2. školske govornice – intenzivnoga dvodnevnog treninga iz govorništva za međimurske srednjoškolce.

Trening su drugu godinu zaredom održali govorni treneri – fonetičari: Ines Carović, Davor Stanković, Tena Žganec, Karla Zvonar, Lucija Duda i Darko Crnolatac.

Ravnateljica Srednje škole Čakovec, Gordana Ramušćak te David Vugrinec, pročelnik upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove u Gradu Čakovcu, pozdravili su polaznike na otvaranju Školske govornice te im zaželjeli uspješan rad istaknuvši važnost govorničkih vještina u svim aspektima života, od privatnog do poslovnog.

Četrdeset je polaznika Govornice potom u manjim skupinama učilo kako sastaviti i izvesti dobar javni govor, a govorni trener Davor Stanković (predavač na Londonskoj školi za odnose s javnošću (LSPR), Fakultetu političkih znanosti i VERN-u) održao je vježbe za glas i izgovor kako bi učenike osvijestio o važnosti njege vlastitog glasa.

Svaki je polaznik morao sastaviti i izvesti govor na temu koju su sami odabrali, a za završnu svečanost, Govornijadu, u grupama je odabrano osam najboljih govornika: Neva Žganec, Jakov Sedlar, Hana Marciuš, Martin Slaviček, Ivona Marciuš, Marko Zidarić, Izidora Pongrac i Matija Vugrinec.

Govorničku medalju za najbolji govor osvojila je Ivona Marciuš iz Gimnazije Josipa Slavenskog s govorom „Ogledalo demokracije“ u kojem je predlagala da se svaki punoljetni građanin Republike Hrvatske koji ne izađe na izbore kazni novčanom kaznom.

Idejna začetnica projekta, dr.sc. Ines Carović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, istaknula je da su učenici trebali usvojiti puno informacija i vještina u dva dana, no pokazali su iznimnu zainteresiranost, volju, a i talent, što se najbolje pokazalo na završnim javnim nastupima.

Zahvalila je i Srednjoj školi Čakovec na toplom domaćinstvu i ugodnoj atmosferi.
Zadovoljni svojim postignućima su i sami polaznici Školske govornice koji su istaknuli kako im je novostečeno iskustvo bilo korisno, ali i zabavno. Projekt MINGI (Međimurski inkubator govorne izvrsnosti) sufinancirali su Grad Čakovec i Međimurska županija, sponzori su bili Grad Prelog, Srednja škola Čakovec i Punaphoto, a kumstvo je pripalo gradonačelniku Grada Preloga Ljubomiru Kolareku.

Foto: Lucija Trupković

Ostavi komentar