Sreća da tog vrućeg dana u lipnju kad su građani svojim tijelima zaustavili tenkove nije prolivena krv

zaustavljanje tenkova MS
Kolona sjećanja na zaustavljanje tenkova u Murskom Središću.

U Murskom Središću je u utorak, 28. lipnja, obilježeno 30 godina od zaustavljanja tenkova u Ulici Josipa Broza. I tada i danas to je glavna prometnica koja vodi prema Lendavi u susjednu Sloveniju. Bio je kraj vrućeg lipnja, 1991. godine  kad se zbio događaj koji se obilježava do danas.

I Hrvatska i Slovenija već su donijele odluke o svojem osamostaljenju kao države, ali JNA je silom željela prepriječiti te odluke i tenkovima krenula u pravcu Slovenije na vanjske granice tadašnje Jugoslavije.

U Murskom Središću tog 28. lipnja put im je svojim tijelima prepriječilo 500-tinjak građana koji su se spontano okupili i stali pred tenkove. I nadjačali su svojom voljom tenkovsku kolonu. Vojnici u tenkovima ustuknuli su pred okupljenim građanima i krenuli drugim putem.

Na skupu kojim je obilježen taj događaj govorili su Bolta Jalšovec, ondašnji saborski zastupnik i pregovarač s vojnim glavešinama JNA, gradonačelnik Dražen Srpak, lendavski župan Janez Magyar, međimurski župan Matija Posavec i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra Tome Medveda, Marko Ratković.

Kolona okupljenih građana, predstavnika braniteljskih udruga, policije i političkih čelnika uputila se gradskim ulicama od spomen mjesta prema piramidama – spomeniku poginulim braniteljima, pokraj tržnice gdje su kao i na spomen mjestu zaustavljanja tenkova zapaljene svijeće i položeni vijenci poginulim braniteljima.

Ostavi komentar