Slavimo Veliku Gospu: Posebno svečano u Svetoj Mariji uz Veljku Mešu

Diljem Hrvatske danas vjernici hodočaste u marijanska svetišta. Slavi se Velika Gospa, blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, a 15. kolovoza je ujedno i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.

U Hrvatskoj je dugovječna tradicija štovanja Blažene Djevice Marije, a u teškim vremenima i nevoljama narod ju je molili za pomoć. Pouzdavajući se u njezin nebeski zagovor častili su je iz zahvalnosti kao ‘kraljicu Hrvata’. Kroz povijest zazivali su je i ‘fidelissima advocata Croatiae’ (najvjernija zagovornica Hrvata).

Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo.

Na blagdan Velike Gospe mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta, a svetkovina se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi.

U Međimurju, danas na dan Velike Gospe, služit će se Veljka Meša u Svetoj Mariji. Sveta ispovijed trajat će od 7 do 12 sati. Župnu Svetu Misu u sedam ujutro prevodit će domaći župnik, vlč. Pavao Markač. U devet sati služit će se Misa za bolesnike i medicinsko osoblje, a vodit će je gvardijan, pater Željko Železnjak.

Hodočasnička Sveta Misa, koju će predvoditi preč. Antun Hoblaj, župnik i dekan iz Preloga, počet će u 11 sati. Proslava Velike Gospe i 230. godišnjice Župe završit će Euharistijskim blagoslovom – Večernicom.

Ostavi komentar