SITUACIJA MEDICINSKIH SESTARA u Međimuju: Iako postoje problemi, malo ih odlazi u inozemstvo

Medicinska sestra Vesna Hozmec Blažić
Medicinska sestra Vesna Hozmec Blažić

Suvremena medicina i zdravstvena skrb ne može funkcionirati samo s liječnicima. Zato su potrebne i medicinske sestre koje obavljaju kompletnu brigu o pacijentu, od previjanja rana, vađenja krvi, te motre fizičko i psihičko stanje svakog pojedinca koji se nađe na bolničkom krevetu.

Najteže slučajeve odrađuju medicinske sestre u Jedinici intenzivnog liječenja, a kako su i zbog čega završile na prosvjedu u Zagrebu ispričala nam je vođa tima i prvostupnica sestrinstva u Županijskoj bolnici Čakovec Vesna Hozmec Blažić.

Ističe kako čakovečka Bolnica ima znatno bolje uvjete rada i mogućnosti s obzirom na ostatak države, ali u zraku ostaje puno pitanja. Od priznavanja stručnih ispita, u kojem prvostupnice rade kao srednje sestre, pa do njihovog brojčanog manjka u bolnicama iako ih ima na burzi.

Situacija ipak nije ista za sestre koje su svoj obrazovni put završile prije 30-tak godina jer su u tom razdoblju prvostupnice bile rijetke i sve se svodilo na titulu više sestre. Jer, jeftinije je platiti sestru sa srednjom stručnom spremom nego onu s fakultetskim obrazovanjem. Danas postoje i magistre, što potiče i Županijska bolnica Čakovec koja plaća dodatno obrazovanje i polaganje razlikovnih ispita. U drugim dijelovima Hrvatske situacija nije bajna jer se nekima čak ne priznaje prvostupništvo. Sve je to do državne razine koja pravno nije uskladila status obrazovanja medicinske sestre s Hrvatskom komorom medicinskih sestara i Ministarstvom zdravstva.

Ministarstvo ne da nova zapošljavanja

Sve javne zdravstvene ustanove imaju problema s manjkom medicinskih sestara, osim privatnih klinika koje su drugačije uređene.

– Manjak medicinskih sestara događa se jer Ministarstvo ne dozvoljava dodatno zapošljavanje, osim u slučaju porodiljnog dopusta ili dugotrajnog bolovanja. U takvim situacijama zamjena se pronađe u kratkom vremenu, ovisno o zakonskom roku – poručila je sestra Intenzivnog odjela Vesna Hozmec Blažić.

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju do početka listopada 2017. godine iz Hrvatske je na rad u inozemstvo otišlo 926 medicinskih sestara, dok ih je 1829 zatražilo potvrde koje omogućavaju odlazak iz zemlje. Podatak je to Hrvatske komore medicinskih sestara jer je toliko medicinskih sestara zatražilo različite potvrde, ali sve s ciljem rada izvan Hrvatske. Na nedavnom prosvjedu medicinskih sestara u Zagrebu, naglasak je bio, osim na vrednovanju obrazovanja i poboljšavanju općih uvjeta rada, na drugačijim mogućnostima zapošljavanja.

– Sindikat se bori da ravnatelji bolnica i glavne sestre odlučuju o broju zaposlenika jer svaka ustanova ima svoju veličinu i drugačiji broj pacijenata, pa ispada da je broj zaposlenika uzet kao određeni nasumični prosjek – kaže sestra Hozmec Blažić.

Medicinske sestre odlaze iz Međimurja jedino ako se seli obitelj

Dok podaci na razini Hrvatske govore o odljevu medicinskih sestara koje su u potrazi za boljim uvjetima i većim plaćama u državama srednje i zapadne Europe, međimurske medicinske sestre ipak ostaju u čakovečkoj Bolnici.

– Mali broj naših sestri se odlučuje na takav potez. Čak znamo i primjer sestre koja je otišla raditi u Njemačku, ali se nakon izvjesnog vremena vratila. Druga je situacija kad sestre odlaze zbog obiteljske situacije jer odu zbog muževog posla – poručila je naša sugovornica te dodala kako smatra da su uvjeti rada dobri u Županijskoj bolnici Čakovec.

Iz razgovora s medicinskom sestrom Vesnom Hozmec Blažić moglo se iščitati da međimurski pacijenti ne moraju još brinuti o adekvatnoj medicinskoj skrbi koja im se pruža. No, ako se zakonska regulativa ne usuglasi s Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara i tehničara, postoji potencijala opasnost od odljeva u inozemstvo.

Jer, zašto bi mlade visoko obrazovane sestre sjedile doma i čekale mogućnost zapošljavanja koji je ponekad i potplaćen, ako ih bolji život čeka negdje vani?

Paradoks: Medicinske sestre nedostaju, a 19 ih je nezaposlenih na našoj burzi

Hrvatska je puna paradoksa. S jedne strane iz strukovnih zdravstvenih krugova slušamo priče o nedostatku medicinskih sestara i njihovu odljevu u inozemstvo, a podaci sa Zavoda za zapošljavanje pokazuju da ih ima nezaposlenih koje mjesecima na burzi čekaju na posao. To nikoga od nas ne ostavlja ravnodušnim jer se tiče svakoga od nas. Zdravstvena skrb prije ili poslije svima nam zatreba pa se pitamo tko će brinuti o nama.

Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Čakovec zamolili smo za podatke kakvo je stanje sa zapošljavanjem medicinskih sestara i koliko čekaju na posao.

U brojkama stanje izgleda ovako. U prva četiri mjeseca ove godine poslodavci: zdravstvene ili druge ustanove koje trebaju medicinske sestre iskazale su potrebe za 27 medicinskih sestara sa srednjom spremom i 5 medicinskih sestara s višom spremom.

Unatoč tim potrebama za zapošljavanjem, u Područnom uredu HZZ-a Čakovec bilo je prijavljeno 19 nezaposlenih medicinskih sestara i tehničara od toga 10 sa srednjom spremom i 9 s višom spremom. Nezaposlene sestre, odnosno medicinski tehničari iz ove evidencije na burzi posao čekaju od tri do devet mjeseci.

Na posao do 3 mjeseca čeka 7 medicinskih sestara sa srednjom spremom i jedna s višom. Dvije medicinske sestre sa srednjom spremom i pet njih s višom spremom čekaju posao već između tri i šest mjeseci. Najduže, od šest do devet mjeseci, na posao čeka jedna sestra sa srednjom stručnom spremom i 3 medicinske sestre s višom spremom.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar