Stela i Nina Horvat sestre su iz Hodošana koje se već šest godina bave sportskim ribolovom. U svijet ribičije uveo ih je njihov otac Miroslav Horvat koji se također bavi sportskim ribolovom.

– Išli smo na izlet povodom Prvog maja na Dravu i tata je uzeo štapove za pecanje. Probale smo i odlučile da bi se mogle baviti s pecanjem. Dobile smo svaka svoj štap, a prva riba koju smo ulovile bila je sunčanica, rekla je starija sestra Stela.

Stela ide u 6. razred, a Nina u 4. razred, a obje su odlične učenice Osnovne škole Hodošan. Nakon školskih aktivnosti pronađu vremena za njihov aktivni hodi- ribičiju. Članice su SRD-a Smuđ Goričan, a iza dvorišta obiteljske kuće u Hodošanu pecaju na ribnjaku. To je samo jedna lokacija na kojoj bruse svoje ribičke vještine. Ponekad je to rijeka Drava, kao i ribnjak na Šoderici u Goričanu.

– Nina i Stela naše su članice već četiri godine, a sportsko ribolovno društvo Smuđ broji oko 150 članova u kategorijama juniori, seniori i kadeti, poručio je Branko Mesarić, predsjednik SRD-a Smuđ Goričan.

Kako izgleda ribolovno natjecanje?

Sportsko ribolovno natjecanje započinje izvlačenjem startnih brojeva kako bi se znala točna pozicija. Sat i pol traje priprema, a nakon toga traje tri sata pecanja. Nakon što prođe vrijeme od tri sata, kreće vaganje ribe, te dodjela nagrada. Pobjednik je s najvećom kilažom ribe. Stelina najveća kilaža ribe je 4 kg, a najviše su pehara osvojile na društvenim natjecanjima te kupovima.

Stela i Nina natječu se u kategoriji U-14 kadetkinje. Na zadnjem natjecanju u Žabniku održana je završnica Kupa Međimurja za sve kategorije, od seniora, juniora i kadeta. Nakon kupa i osvojenog 1. mjesta, kadetkinje Stelu i Ninu očekuje na kraju 6. mjeseca završnica kupa Hrvatske na jezeru u Banovoj Jarugi. Stela je već prošle godine lovila kadetsku ligu Međimurja U-14, ali je bila u muškoj ekipi. Sad je formirana ženska ekipa, te će ekipno nastupiti na Kupu Hrvatske. Otac Miro bit će im kapetan.

Koje su vještine potrebne za uspješan ribolov?

-Brzina je glavna vještina, jer u područjima gdje ima puno sitne ribe, po minuti se može uloviti i pet do šest riba. S praksom se dobiva i brzina, a uz to važan je faktor strpljenje, kažu sestre Nina i Stela.

Otac Miroslav kaže kako je njemu fascinantna upravo ta upornost koju njegove kćeri pokazuju. Nebitno je li vjetar, kiša ili sunce, Stela i Nina su na ribnjaku.

– Moj poticaj, ali i činjenica da naša mama Julija nekad mora raditi i vikendom puno je utjecalo na naše izlete koji su se pretvorili u veliku ljubav prema sportskom ribolovu, kaže Miroslav Horvat.

Stela i Nina iako su konkurencija, u ribolovu bodre jedna drugu, te ih je upravo to zdravo rivalstvo dovelo do brojnih medalja i pehara, a ove će godine nastupiti i na kupu Hrvatske pokraj Kutine.
Foto: Dora Vadlja

Ostavi komentar