Savjeti iz rasadnika kestena Mipex iz Dragoslavca: Koje su najčešće bolesti i štetnici kestena te kako ih spriječiti?

Kesteni u posljednje vrijeme postaju sve popularnije sadnice i kod nas u Međimurju. Pa se tako u okućnicama sade obični pitomi kesteni, ali i maruni koje najčešće povezujemo s Istrom. Isto tako, polako niču i plantažni nasadi prije svega hibridnog kestena čiji su plodovi mnogo veći, lako se čiste, slađi su i žući iznutra od običnih. Mamac za sadnju je i to što su puno skuplji. Istina, nije riječ o nekim velikim površinama, već onima manjih od jednog hektara.

Piše: Vlasta Vugrinec

Bolesti i štetnici kestena

Iako se kesten smatra šumskim samoniklim drvom, ipak i on traži njegu i zaštitu.

No, u odnosu na ostale voćne vrste nije ga potrebno toliko tretirati zaštitnim sredstvima. Čak naprotiv, većina plantažera se odlučuje za eko uzgoj za što se dobivaju i poticaji, ističe Krešimir Mesarić iz Rasadnika kestena MIPEX.

Prije same sadnje, temelj je dobro pripremiti tlo koje mora biti blago kiselo te odabrati dobre i zdrave sadnice, po mogućnosti otporne na rak kore, osu šiškaricu i trulež korijena. Ipak, tijekom sezone, koliko god se pazilo, dolaze razni izazovi kojima treba posvetiti pažnju.

Prije svega tu su voluharice koje vole korijenje, a najviše ono mlado. Kako bi se izbjegao “napad”, potrebno je prilikom sadnje u sadnu rupu staviti mljeveno staklo, prirodne repelente ili mrežu oko korijenova sustava te redovito međuredno održavati nasad (malčiranje, košnja ili rotodrljanje u ranijim fazama jer se kestenov korijen ne smije oštećivati). Na tržištu ima raznih otrova, no s njima treba oprezno, naročito kako ne bi došlo do trovanja ptica.

Nakon voluharica, prijetnju predstavlja i divljač poput srne ili zečeva koja može uništiti kompletni nasad preko noći. Ogradite parcelu ili svaku pojedinu sadnicu za sebe.

– Potkornjaci (Xyleborus dispar) također su velika prijetnja. Stoga tijekom proljeća treba obavezno staviti crvene ljepljive ploče s etilnim alkoholom kao atraktantom. Popularni brend je Rebell Rosso, a možete ih i sami izraditi uz malo truda. Potkornjaci napadaju samo fiziološki oslabljena stabla pa je potrebno voditi računa o dobroj kondiciji stabala, dostatnoj prihrani i ocjeditom ili dreniranom terenu da nema stresa od viška vode, navodi Mesarić.

Od svega, plantažeri ipak najviše strahuju od raka kore. Zato je bitno odabrati visoko rezistentne sorte. Preporuka je redoviti nadzor u nasadu te po potrebi sanirati sumnjivu ranu ili odrezati cijelu granu, dezinficirati je bakrom i staviti voćarski vosak. Deblo se preporučuje na jesen ili rano proljeće premazati vapnom uz dodatak bakra i sumpora. Time se sprječavaju i štete od mrazeva.

Fitoftora je također gljivično oboljenje i napada korijenov vrat, a javlja se u zbijenim i natopljenim tlima u anaerobnim uvjetima. Preventiva je odabir visoko otpornih podloga kestena, dobra priprema tla (da bude što rahlije tlo u zoni korijena), odabir lokacije gdje brzo otječe višak vode te plitka sadnja (čak i podignuta kao humak).

Njega i tretiranje nasada 

Premda je kesten voćka toplih krajeva i pripada grupi heliofilnih biljaka kojima je potrebno puno svjetlosti, ipak koru mladih sadnica treba zaštititi od direktnog sunca.

Struka preporučuje stavljanje mrežica protiv sunca. Rast mladih sadnica ometa i visoka trava pa nju je najbolje držati na minimumu.

– Gusjenice i insekte u načelu ne treba tretirati, no ako primijetite da vam je više od jedne trećine lisne mase nešto pojelo, upotrijebite insekticid (preporučujemo ekološki). Samo izbjegavati špricanje u fazi cvatnje kestena da ne ubijete pčele.

– Zimsko prskanje preporučuje se u kasnu jesen i/ili rano proljeće i to bakrenim pripravcima radi dezinfekcije (6 kg/ha je dozvoljeno u ekouzgoju).

Tijekom godina, neki plantažeri rade prihranu preko lista u određenim fenofazama. Po potrebi za prskanjem se poseže prije i nakon stresnih situacija kao što su jake kiše, tuča, toplinski udari i tada se najčešće primjenjuju probiotici, aminokiseline i alge.

Ako planirate podizanje plantaže krupnoplodnog hibridnog kestena, obratite nam se e-porukom na e-adresu [email protected] ili pozivom na broj 098/242-112. Rado ćemo vam pomoći savjetom, kaže Krešimir Mesarić iz rasadnika Mipex.

Više informacija potražite na njihovoj FB stranici ili webu.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

51,240FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE