12.5 C
Čakovec
Ponedjeljak, 20 ožujka, 2023

Međunarodni sajam Agro Arca u Prelogu okupio preko 200 sudionika iz deset zemalja

Drugu godinu zaredom Grad Prelog ugošćuje 13. međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji, pod nazivom Agro Arca.

Organizatori sajma su Grad Prelog i Udruga inovatora Hrvatske. Trodnevna manifestacija Agro Arca je svečano otvorena u petak, u sajamskom prostoru dvorane Sportsko rekreacijskog centra DG Sport.

Prof. dr. sc. Miljenko Šimpraga, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Miljenko Šimpraga je ujz pozdrave sudionicma na otvaranja sajma rekao: – Hrvatski sabor je ove godine donio Strategiju poljoprivrede do 2030. godine, te naznačio četiri najvažnija cilja. To su povećanje produktivnosti, i konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora, jačanje održivosti i otpornosti proizvođača, obnova ruralnog gospodarstva i unapređenje života na selu te horizontalni cilj – poticanje inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

U ime Grada Preloga i nazočne je pozdravio dogradonačelnik Grada Preloga Zdravko Kvakan, zaželjevši svim gostima i posjetiteljima dobrodošlicu u Prelogu. Uspješnost sajmu oželjeli su i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, te predsjednik Uprave HAMAG-BICRO Vjeran Vrbanec.

Sajam je otvorio prigodnim riječima Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, koji je istakao nužnost povezivanja poljoprivrednog i prehrambenog sektora te značaj uvođenja inovacija u poljoprivredu.

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek istakao je za javnost da je Agro Arca u Prelogu dobila partnera za dugi niz godina i da grad Prelog i na taj način podiže svoje standarde.

Na sajmu se predstavilo 86 domaćih izlagača sa svojim proizvodima i projektima, te Hrvatska zajednica tehničke kulture. Stranih izlagača je četrdesetak, a ukupan broj sudionika sajma premašuje dvije stotine. Na Agro Arci sudjeluju uz domaće, inovatori i izlagači iz Slovenije, Indonezije, Thailanda, Bosne i Hercegovine, Srbije, Poljske, Sjeverne Makedonije, Turske i Irana.

Na više skupova, bilo je riječi o poljoprivredi i klimatskim promjenama, pa sve do robotskih sustava u poljoprivredi, uz predočenje primjera dobre prakse.

Uz sajama i predstavljanje proizvođača i inovatora, organizirano je i nekoliko tematskih skupova vezanih uz poljoprivredu i prehrambenu industriju, kao i radionice za učenike osnovnih i srednjih škola.

Domaći i inozemni sudionici sajma AGRO ARCA prepoznali su vrijednost i korisnost projekta jer im on otvara prostor za kvalitetan iskorak prema tržištima zemalja u okruženju, a nadasve tržištu Europske unije.

Autor teksta: Josip Šimunko

13. međunarodni sajam inovacija Prelog

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,031FanoviLajkaj
617SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE