Romi u Međimurju nastavljaju suradnju s novim veleposlanikom Rumunjske

Željko Balog veleposlanici Rumunjska

U nedjelju, 29. listopada, Vijeće romske nacionalne manjine Međimurske županije i Željko Balog, u svojstvu zamjenika općinske načelnice Pribislavec, održalo je sastanak i ispraćaj konzula Bogdana Brinzeja iz predstavništva Veleposlanstva Rumunjske u Zagrebu, te je predstavljen njegov zamjenik, koji je obećao kontinuiranu suradnju.

Dobra i kvalitetna suradnju s rumunjskim Veleposlanstvom svih je godina do sada bilo od velikog značenja za Bajaše u Hrvatskoj.

Do sada su mladi iz Hrvatske po treći puta boravili u matičnoj zemlji Rumunjskoj te su se upoznatli s ogromnim bogatstvom, a to je materinji rumunjski jezik te ostale stvari vezane uz očuvanje kulturnog identiteta.

Predstavnici romske nacionalne manjine upoznali su novog konzula s teškom situacijom vezanu uz materinji jezik, koji je bio na rubu ponora i činjenicom da je dobra suradnju s čimbenicima i rumunjskim ambasadorom pomogla napretku, a na rješavanju ovoga je u hrvatskoj najangažiraniji upravo Željko Balog, pa je nakon desetljeća materinji Bajaško-rumunjski došao do izražaja.

Njihovu pomoć cijenimo kao oči u glavi, jer nam njihov angažman i pomoć zapravo urezuje nadu da će institucije ove nam Domovine konačno shvatiti naše potrebe oko očuvanja našeg kulturnog identiteta, a poglavito našeg materinjeg Bajaško-rumunjskog jezika. Nisu oduševljeni s činjenicom da legitimni predstavnici Međimurja nisu uključeni u kurikularnu reformu već se provodi prljava igra s podobnim osobama koje aktivira saborski zastupnik Veljko Kajtazi i njegova suradnica Suzana Krčmar, te najnepoželjniji romski asistent iz osnovne škole V. Nazora Pribislavec Elvis Kralj zbog čijeg bezobrazluka Romi uskoro najavljuju potpisivanje peticije i bojkot djece u školu. Apsurd oko nemogućnosti uspostave dobre suradnje s institucijama zasluge ideu g. Saborskom zastupniku i njegovim uhljebljenim dušebrižnicima koji gledaju samo osobne interese. Cenzura medija, kao i eliminacija legitimno izabranih predstavnika Roma iz Međimurja ukazuje također na jednu netolerantnu politiku, teror i sve se svodi na pomisao da se radi o nekim zločudnim romskim klanovima kojima upravlja saborski zastupnik g. Veljko Kajtazi. Zahvalni smo našem Veleposlanstvu Rumunjske u Zagrebu i kolegi na odlasku g. Bogdanu Brinzeju te ostalim visokopozicioniranim čimbenicima raznih institucija u Rumunjskoj što su upoznali predsjednika Rumunjske i našu predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović sa saznanjem da se brinu za naš opstanak unatoč raznim opstrukcijama na razne načine i od raznih uhljebljenih pojedinaca te političkih opcija koji se u paketu bave s katastrofalnom opstrukcijom romske zajednice, a najviše se to odnosi na Rome Bajaše i to samo zbog toga što ne govore romskim jezikom ili ga ne žele smatrati svojim niti ga želimo u odgojno-obrazovnom sustavu. Činjenica je da Bajaši nemaju ništa protiv bilo čijeg ili kakvog jezika pa niti romskog no samo želimo da nam se ne nameće tuđi jezik, a svoj Bajaški koji je prisutan kod nas autohtonih Roma u Hrvatskoj, i gajimo ga usmenom predajom više od šest/sedam stoljeća i nećemo ni pod kakvu cijenu prihvatiti romski jezik. Zaključak s ovog događaja jeste da ćemo i dalje kvalitetno surađivati s našim Veleposlanstvom i raditi na jačanju kapaciteta i međusobne suradnje s matičnom zemljom – stoji u priopćenju koje potpisuje Željko Balog.

Ostavi komentar