Reformisti odlučili – samostalno izlaze na izbore za EU parlament

Reformisti
Radimir Čačić, predsjednik Reformista i Sandra Herman najpoznatija članica Reformista u Međimurju

Središnji odbor Narodne stranke – Reformisti na svojoj 10.sjednici danas je u Čakovcu odlučio da će stranka na predstojeće izbore za Europski parlament izaći samostalno, a nositelj liste biti će predsjednik Reformista Radimir Čačić. Također je ovlašteno Predsjedništvo stranke da odluči o kandidatima i poretku na listi, na kojoj će se, uz predstavnike Reformista, naći i nekoliko uglednih nestranačkih pojedinaca iz cijele Hrvatske, priopćili su iz stranke Reformista. U nastavku donosimo njihovo priopćenje:

-Govoreći o aktualnoj političkoj situaciji predsjednik stranke Radimir Čačić naglasio je da Reformisti, kada je u pitanju sudbina Uljanika, podržavaju stečaj s preustrojem. -Mi smo oduvijek bili stranka jasnih stavova, istaknuo je Čačić. -Kad je Vlada najavila da će Hrvatska ponovno preuzeti Inu, što je mnogima sigurno bilo lijepo čuti, mi smo jasno poručili da to neće biti moguće i pokazalo se da smo u pravu. Dok su svima bila puna usta kritika u slučaju Agrokora, mi smo ustvrdili da je to odlično odrađen posao Vlade i to se danas jasno vidi. Tako i sada kad je u pitanju Uljanik, ne podržavamo HNS, Vrdoljaka, Posavca, ministra Horvata i sve one kojima je lako trošiti tuđe, nego jasno kažemo da je vrijeme za stečaj, što će i samoj tvrtki, zaposlenima i njihovim obiteljima, dugoročno donijeti najviše koristi. Ne možemo podržati odluku da onaj dio Hrvatske koji stvara i proizvodi i dalje sanira gubitke koji se, kad je brodogradnja u pitanju, na ukupnoj razini mjere s oko 35 milijardi kuna.

Komentirajući povećanje hrvatskog kreditnog rejtinga Čačić je ustvrdio da je i to, djelomično, vezano uz odluku o Uljaniku. -Kreditni rejting je uvijek kolateralna posljedica razine ozbiljnosti i odgovornosti rada Vlade. Ukoliko sada olako potrošimo još nekoliko milijardi kuna na sanaciju gubitaka Uljanika to će se dugoročno odraziti i na naš kreditni rejting čije povećanje, s druge strane, s obzirom na ukupni hrvatski dug znači nekoliko milijardi kuna manje za kamate.

Uoči sjednice Čačića su novinari pitali i o stavovima koje će stranka prezentirati tijekom kampanje za EU izbore te u kojoj je mjeri uključen u regionalnu i međunarodnu suradnju. -Nedavno je jedan ugledni profesor s Harvarda izjavio da je opća apatija moralni rizik kojem se svi trebamo suprotstaviti, kazao je Čačić. -Mi se tome suprotstavljamo jasnoćom naših stavova. Kroz kampanju želimo pokazati snagu sjevera i ukazati svima da su stavovi i konkretna rješenja koji imaju podršku ovdje od koristi za cijelu Hrvatsku i siguran sam da će to mnogi prepoznati. Želimo pokazati da postoje ljudi i stranka koja može zaštiti radnike i njihova prava na čist i pošten način. Hrvatskoj nisu potrebni sitni kalkulanti kakvih je u našoj politici mnogo, nego jasni i konkretni stavovi s kojima će i jedna mala Hrvatska imati što reći u Europskom parlamentu. Kad govorimo o međunarodnoj suradnji treba istaknuti da sam jedini hrvatski političar koji u 40-godišnjoj povijesti Saveza Alpe-Adria obnaša dužnost predsjednika, potpredsjednik sam Skupštine europskih regija i predsjednik jednog od tri komiteta. Nedugo sam se vratio iz Francuske, već sutra odlazim u Švedsku, nedavno sam bio u Vojvodini i Sarajevu, a sve to doprinijelo je činjenici da je Varaždinska županija već drugu godinu zaredom uvjerljivo najuspješnija po povlačenju EU sredstava. Takav konkretan pristup usmjeren rezultatima, angažmanom u Europskom parlamentu može bitno popraviti današnje vrlo skromne rezultate Hrvatske, s obzirom da smo prema službenim podacima drugi najneuspješniji u Europskoj uniji po povlačenju novca iz EU fondova.

Narodna stranka – Reformisti Međimurske županije, glasnogovornik Miljenko Ovčar

 

Ostavi komentar