Volite krafne, ali niste raspoloženi za njihovu izradu? Onda predlažemo da isprobate ovaj recept za fritule koje su najveća konkurencija krafnama u pokladno doba. Recept donosi portal zadovoljna.hr.
SASTOJCI:
– 25 dag brašna
– 1 veliko jaje
– 200 g jogurta (tekućeg ili čvrstog)
– 3 žlice šećera
– 2 žlice rakije
– 1 žlica ruma
– 2 male žličice praška za pecivo
– prstohvat soli
– 1 litra ulja (za prženje)
PRIPREMA FRITULA
- U jednoj posudi pomiješajte brašno s praškom za pecivo.
- U drugoj posudi istucite jaje sa šećerom i soli. Zatim dodajte rakiju i rum pa promiješajte, a nakon toga i jogurt.
- U dobivenu smjesu umiješajte brašno s praškom za pecivo.
- Stavite ulje u dublju i užu zdjelu za prženje. Ako imate samo široku zdjelu, onda vodite računa o količini ulja jer ćete je vjerojatno morati povećati. Fritule tijekom pečenja moraju plivati u ulju i nikako ne smiju dodirivati dno zdjele. Računajte i na to da pečenje može potrajati pa će se količina ulja smanjiti.
- Zagrijte ulje na srednjoj temperaturi. Ulje ne smije biti previše vruće jer se fritule onda neće napuhnuti, prebrzo će potamnjeti izvana i zagorjeti, a iznutra ostati gnjecave.
- Malom žličicom zagrabite malo smjese i uz pomoć druge male žličice polagano spustite u ulje. Ostavite prostora fritulama i nemojte previše puniti zdjelu kako bi se mogle lijepo pržiti sa svih strana i okretati se.