RAZVODI BRAKA u Međimurju: Kako da bude što manje stresno za djecu?

Foto: Zlatko Vrzan
Foto: Zlatko Vrzan

Pogledi suvremenog društva na mijene i obitelj kao temeljne socijalne institucije se mijenjaju pa tako i pogled na brak i razvod. Kao društvo više ne gravitiramo patrijarhalnom i sveobuhvatno ne smatramo da je brak potrebno sačuvati pod svaku cijenu. U današnjem društvu, forma je izgubila na cijeni u odnosu kvalitete partnerskih odnosa. 

Novonastalu stvarnost slijedi i zakonodavstvo koje je 2015. godine promijenilo obiteljski zakon čime se razvod braka uvelike pojednostavio i donio mnoge preinake vezane uz raskid bračne zajednice. Ovdje nije namjera baviti se novim zakonima, već razvodom kao raskidom dvoje partnera. Razvod se smatra jednim od najstresnijih događaja u životu čovjeka jer se njime prekida zajednica dvoje ljudi koji su u tu vezu ušli s puno očekivanja i ljubavi, a iz njega izlaze nakon međusobnog razočarenja jedno u drugo ili shvaćanja da su se u međuvremenu previše jedno od drugog udaljili ili shvatili da se ne znaju nositi sa zajedničkim životomi svakodnevnim problemima koja nadolaze. 

Je li razvod tragedija ili je bolje brak sačuvati, razgovarali smo s Ivanom Majnarić, dipl. socijalnom radnicom, voditeljicom Odjela za djecu, mlade i obitelj pri Centru za socijalnu skrb Čakovec.

– Razvod je kompleksna i teška situacija i nitko zapravo ne može dati odgovor na pitanje je li razvod najbolje rješenje. Ako je prisutno nasilje u obitelji, ako je prisutan alkoholizam i učestali sukobi u smislu psihičkog i verbalnog nasilja, onda je razvod jedno od mogućih rješenja problema, kazala je Ivana Majnarić. 

Ostatak velike teme možete pročitati u tiskanom izdanju Međimurskih novina na brojnim prodajnim mjestima diljem Međimurja!

Ostavi komentar