Razgovor s ravnateljem OŠ Petar Zrinski Šenkovec Vladimirom Novakom: Nova fasada o kojoj svi pričaju!

Vladimir Novak, ravnatelj OŠ Petar Zrinski Šenkovec
Vladimir Novak, ravnatelj OŠ Petar Zrinski Šenkovec

Šareni geometrijski oblici na fasadi zapravo su krovovi kuća i dimnjaci, pa je tako škola grad u malome, kazao nam je ravnatelj Vladimir Novak

Osnovna škola Petar Zrinski Šenkovec zasjala je u novom izdanju. Obnovljena je fasada, a osim što je energetski učinkovita, odskače od izgleda svih ostalih škola. Krase je geometrijski oblici u bojama. Ovo je ujedno najveći projekt u posljednjih 30 godina postojanja Osnovne škole Petar Zrinski.

– Nisam htio da bude klasična fasada na školi, kao što je to primjer na drugima. Naša škola je već u prošlom izdanju bila posebna zbog grafita koje je imala po sebi i time se isticala. Učenici škole napravili su te grafite u suradnji s likovnjacima, prema odluci tadašnjeg rukovodstva, rekao je ravnatelj Vladimir Novak.

‘’Običnom’’ fasadom izgubila bi se prepoznatljivost Osnovne škole Petar Zrinski. Ravnatelj Novak želio je da fasada bude posebna, što je na kraju pretvorio u stvarnost.

– Pošto se radila ovojnica i grafiti su se nažalost morali prekriti kontaktirali smo arhitekta dizajna s kojim smo zajedno odabrali likove i figure u bojama kakve sad krase našu školu, kaže ravnatelj.

Želja je bila da fasada škole izgleda kao mali grad, pa tako geometrijski oblici predstavljaju krovove kuća, dimnjaci, život u životu.

– Većina učenika, ali i svih drugih, posebice putnika koji prolaze kraj nje oduševljena novim izgledom škole, ali uvijek postoje i oni nostalgičari kojima su grafiti bili bolji, dodaje.

Projekt je započeti u listopadu 2015. godine kada su ga prvi puta prijavili na natječaj za izradu projektne dokumentacije.

-Nije bilo lako, no na opće zadovoljstvo učenika, roditelja, svih zaposlenih i mene osobno, uspješno smo priveli kraju projekt koji je školi dao novo ruho, poručuje ravnatelj Novak.

Načelnik općine Šenkovec Saša Horvat kazao je kako mu je iznimna čast vidjeti ovakvu novoadaptiranu školu čiji će uvjeti odsada pratiti kvalitetu rada te se pohvalio kako je općina Šenkovec druga općina na razini Republike Hrvatske po broju stanovnika s visokom stručnom spremom.

-U današnje vrijeme ravnatelji, uz sve svoje obveze, moraju biti i vrhunski menadžeri kako bi mogli provesti kompletni projekt od početka do kraja što u ovom slučaju ne bi bilo moguće bez kvalitetne suradnje sa Županijom i MENEA-om. Uz ovakvu suradnju na području naše Županije sve se može ostvariti i upravo iz toga razloga smo vodeća Županija u državi. Za našu smo školu zacrtali ambiciozne planove i želja nam je u budućnosti dobiti i novu dvoranu te dograditi školu za jednosmjensku nastavu, zaključio je načelnik Horvat.

– Ukupna vrijednost projekta energetske obnove zgrade Osnovne škole Petar Zrinski Šenkovec iznosi 3,3 milijuna kuna, od čega je 60% troškova pokriveno iz EU fondova, dok je ostatak financiran iz nacionalnih fondova (MRRFEU) i Međimurske županije, kazao je direktor Međimurske energetske agencije d.o.o. –MENEA Alen Višnjić.

Na zgradi škole instalirana je nova rasvjeta bazirana na LED tehnologiji te je izvedena nova gromobranska instalacija. Izvršena je demontaža postojećeg i ugradnja novog kondenzacijskog kotla. U zgradi škole izvedena je ventilacija s povratom topline i ventilacijska komora. Na vanjske zidove, kao i na zidove prema negrijanim prostorima, ugrađena je toplinska izolacija od kamene vune debljine 14 cm dok je na stropove prema negrijanom tavanu, negrijanim prostorima i kosom krovu ugrađena izolacija debljine 20 cm.

Zamijenjena je kompletna stolarija na zgradi škole PVC i aluminijskom stolarijom. Time su postignute uštede u toplinskoj energiji u iznosu od 70,62% pri čemu zgrada škole iz energetskog razreda D prelazi u energetski razred B.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar