RAZGOVOR s načelnikom Pericom Hajdarovićom: Posebno veseli što se mladi opet bave poljoprivredom!

Općina Podturen stipendira 41 studenta, te sufinancira dječji vrtić u iznosu od 50% cijene vrtića po izboru roditelja

*Što biste istaknuli kao glavne projekte općine Podturen i najveće izazove u svom mandatu? 

– Kao glavne projekte istaknuo bih nastavak izgradnje kanalizacije u svim naseljima općine, asfaltiranje ulica u naselju Podturen, izgradnju pješačko-biciklističke staze Podturen – Sivica, izgradnju rotora u ulazu u Podturen, kao i izgradnju križanja u Novakovcu kod PŠ Novakovec, garaže za DVD Novakovec i Dječji vrtić za koji moramo kupiti zemljište i izraditi projektnu dokumentaciju. U Novakovcu se završava glavni projekt rasvjete nogometnog igrališta NK Graničar, te će se nakon građevinske dozvole raspisati natječaj. Također za garažu DVD Novakovec dobivena je građevinska dozvola, te se kreće uskoro u realizaciju projekta izgradnje. U Sivici se završava uređenje groblja koje se nalazi izvan naselja prema Podturnu. Na stranicama općine Podturen bio je raspisan natječaj za uređenje parkirališta, te je odabran izvođač radova. Vrijednost projekta je 230.000 kuna. U Miklavcu je potpisan ugovor za asfaltiranje ulice tj. spoja prema ŠRD Stara Mura. Vrijednost projekta je 69.195 kuna. 

*Što je realizirano sve u prošloj 2018. godini? 

– Najveći je izgradnja sportskih terena kod OŠ Podturen u vrijednosti 440.462,71 kune, kao i izgradnja biciklističke staze Podturen u iznosu od 154.674,50 kuna. U mrtvačnicama Podturen, Sivica i Miklavec postavljeni su klima uređaji, započeto je i dovršeno u 2019. godini uređenje Kalvarije u Podturnu. Napravljena je projektna dokumentacija križanja na ulazu u Podturen i projektna dokumentacija za izgradnju Pješačko biciklističke staze Podturen- Sivica, napravljena je projektna dokumentacija za zamjenu javne rasvjete na cijelom području Općine Podturen i u 2019.godini će se raspisati javni natječaj i ista će se zamijeniti. Napravljen je i strateški plan razvoja Općine Podturen. U projekte još treba dodati uređenje sportskih terena u Novakovcu i asfaltiranje školske ulice u Novakovcu, unutarnje uređenje Kulturno sportskog centra Celine, zamjena rasvjetnih tijela u stambeno-poslovnoj zoni Podturen, uređeno dječje igralište u Podturnu i Novakovcu, Sivici i Miklavcu, radovi na groblju u Sivici, te zamjena prozora na društvenim domu Miklavec. 

*Za učenike, sportaše i rekreativce nedavno ste uredili odbojkaško igralište i atletsku stazu? 

– Prijavom na natječaj u središnji državni ured za sport Općina Podturen dobila je 360.000 kuna za završetak završne obloge i izgradnju odbojkaškog igrališta i nabavu opreme na sportskim terenima na kojima je prije mjesec dana pripremljena podloga. Postavljen je asfalt kako bi se gumena podloga mogla  postavljati. Nakon rebalansa proračuna ide natječaj. 

Također, u Podturnu se priprema natječaj za popravak i zamjenu ograde na nogometnom igralištu. Završava se i uređenje Kalvarije s tri pilja, za sada su uređeni bedemi i stepenice te se trenutno radi na restauraciji kipova što će biti gotovo do Tijelova. Isto tako će se postaviti rubnici i ukrasni šljunak oko bedema da se zaokruži u jednu cjelinu.

*Kao i ostatak Međimurja i Hrvatske i vas muči odlazak ljudi. Čime planirate poduzeti kako biste zadržali mlade da ostanu živjeti i raditi u općini?

– Najveći problem je blizina granice i odlazak mladih na rad u inozemstvo na bolje poslove. Iako se Općina u okviru svojih mogućnosti trudi da mladi ostanu. Primjer toga su stipendiranje 41 studenta, sufinanciranje dječjeg vrtića u iznosu od 50 % cijene vrtića po izboru roditelja. Također, sufinanciraju udruge kojima se bave mladi, od raznih sportova, nogomet, a karate, ribolova. Općina je zatražila zemljište za proširenje Poslovne zone u Sivici i nada se da će isto dobiti i da će se pojaviti zainteresirani ulagač u gradnju poslovnog objekta i mogućnost zaposlenja mladih ljudi. Općina će takvim investitorima pružiti svu moguću pomoć i podršku. Veseli nas što imamo mlade ljude koji se bave poljoprivredom, OPG Biber, OPG Grbavec i OPG Cerovec. Dobitnici su raznih priznanja za njihove proizvode od bučinog ulja. Imamo dosta i ostalih OPG-a koji se unatoč teškoćama bave i poljoprivredom i uzgojem domaćih životinja, pa tako imamo farme svinja, krava i peradi i slično. Neki OPG-ovi imaju i svoje staklenike za proizvodnju povrća i sadnog materijala, te cvijeća.

Nažalost, općina sama ne može ponuditi posao, ali može osigurati neke preduvjete za lakši početak poslovanja zainteresiranim ulagačima.

*Sport i turizam uz Muru važni su za Općinu Podturen. Kakve su planovi po tom pitanju?

– Uređen je i održavan okoliš Mure gdje su tri ribnjaka, što dodatno povećava mogućnost bavljenja ribolovom o kojima brigu vode ŠRD-i. U sklopu toga održano je Svjetsko prvenstvo invalida u ribolovu u 2018. godine na ribnjaku u Podturnu. Uz Rijeku Muru postoji biciklistička staza koja je idealna za ljubitelje biciklizma i šetnje. U naselju Podturen u sklopu igrališta su izgrađeni tereni za tenis, teren s umjetnom travom i atletskom stazom, te odbojkaškim i rukometnim igralištem koje koriste škola, mještani i udruge za rekreaciju. Iste je moguće iskoristiti i za turističku ponudu, te promidžbu. 

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar