RAZGOVOR s načelnikom Marijom Moharićem: Ove godine brojne investicije u vrijednosti 129 milijuna kuna!

Mario Moharić
Mario Moharić

Povodom Dana općine Goričan o aktualnostima razgovaramo s načelnikom Marijom Moharićem.

*Koji su najveći projekti koje mještani očekuju, te na koji način zadržavate mlade da ostanu živjeti i raditi u općini?

– Ove godine imamo investicija u visini od 129 milijuna kuna, u odnosu na naš proračun od 6 milijuna kuna. O uspješnosti općine Goričan ove godine dovoljno govore ove brojke. Velike državne investicije plod su dobre i uspješne prezentacije naše problematike, od strane općine Goričan prema državnim institucijama u proteklih nekoliko godina. Glavne investicije u 2019. godini, te projekti koji se dovršavaju i idu u realizaciju su Projekt Two rivers one goal koji se provodi u okviru Interreg V Mađarska -Hrvatska vrijednosti 1.912.000 kuna u kojem uz Goričan u projektu sudjeluju općine Legrad, Donji Vidovec završen 1. svibnja 2019. Kupljen je prostor od Poljoprivredne zadruge Čakovec ukupne vrijednosti 323.000 kuna. Prostor se planira rekonstruirati te će se djelomično koristiti za potrebe DVD-a Goričan. Izgrađena je sportska dvorana OŠ Goričan ukupne vrijednosti 13.500.000 kuna koja je završena u travnju ove godine. Rekonstrukcija spoja na graničnom prijelazu Goričan čija je vrijednost radova 29.298.206,31 kuna započeta je u svibnju 2019. godine. Energetska obnova OŠ Goričan vrijednosti radova 3.394.011 kuna kreće na jesen 2019. godine.
 

*Što slijedi dalje kada je u pitanju infrastruktura? 

– Rekonstrukcija mosta na starom graničnom prijelazu Goričan u vrijednosti 4.600.000 kuna završava se 30. srpnja 2019. godine. Črni most u vrijednosti 1.000.000 kuna svoju rekonstrukciju počinje u kolovozu ove godine, kao i rekonstrukcija uspornih nasipa na rijeci Trnavi ukupne vrijednosti 40.000.000 kuna. U svibnju je završena rekonstrukcija nasipa na Muri, vrijednosti 30.000.000 kuna. Uz to, u srpnju počinje modernizacija javne rasvjete u vrijednosti 150.000,00 kuna od čega 100.000 kuna sufinancira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a 50.000 kuna općina Goričan. Na jesen se očekuje  izgradnja parkirališta s odvodnjom kod Doma zdravlja u vrijednosti otprilike 400.000 kuna. 

*Okrenuli ste se također turizmu i povezivanju tog segmenta gospodarskog razvoja s bogatom povijesnom baštinom. Što dalje?

– Na povijesnom bogatom nasljeđu želimo graditi turističke proizvode, a istovremeno sačuvati naša arheološka nalazišta i našu tradiciju. U projektu sa Slovencima izgradili smo u Goričanu izvrstan prezentacijski park u kojem se mogu razgledati stari grobovi iz željeznog doba, tumuli i naučiti nešto o životu na našim prostorima iz toga doba. Istovremeno otvorili smo regionalni turistički ured na samom graničnom prijelazu.

Gorička republika poznati je fenomen na području Međimurja i Hrvatske pa i šire, temeljem čega smo prošle godine obilježili 100 godina Republike, uprizorenjem na otvorenom. Ovo će postati još jedan naš turistički proizvod kojeg želimo razvijati.

*Puno surađujete sa susjednim mađarskom lokalnom samoupravom, posebice gdje živi hrvatska nacionalna manjina. Koji su projekti povezani?

– Izvrsnu suradnju s Mađarima nadogradili smo i izvrsnom suradnjom sa Slovencima, tako da ovih dana završavamo dva EU projekta, jedan s općinom Šentilj vrijednosti od gotovo 1 milijun eura i isto tako s Mađarskim pomurskim općinama isto vrijednost od gotovo milijun eura. S Mađarima smo već uspješno prijavili projekt proteklog mjeseca, a odnosi se na Šudericu i izgradnju objekta koji bi bio okupljalište i prostor za etno zbirku i još neki dodatni sadržaji, a sa Slovencima na jesen prijavljujemo nastavak projekta Buđenje.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar