RAZGOVOR Mario Medved o novom zakonu u vatrogastvu: Zašto je tako bitan za naše vatrogasce?

Mario Medved
Mario Medved

Rješava se pitanje odštete u slučaju ozljeđivanja dobrovoljca za vrijeme intervencija, te ravnomjernije financiranje kako profesionalnih tako i središnjih postrojbi dobrovoljnih vatrogasnih društava kako bi se jedinicama lokalne samouprave pomoglo bolje opremanje postrojbi!

*7000 dobrovoljnih vatrogasaca na području Međimurske županije naše dobrovoljce svrstala u sam vrh ljestvice hrvatskog vatrogastva. Od te brojke 2000 je vatrogasne mladeži, te 85 dobrovoljnih vatrogasnih društava.

– Iako smo najmanja županija površinom, brojimo najviše dobrovoljaca po glavi stanovnika. Imamo jedinstven sustav vatrozaštite, a od toga samo jednu profesionalnu postrojbu koja broji 35 zaposlenika i sinergijski, profesionalni vatrogasci sa dobrovoljcima odrađuju sve vrste intervencija, rekao je predsjednik VZMŽ Mario Medved u uvodu razgovora o aktualnostima vezanima uz skoro donošenje novog Zakona o vatrogastvu.

*U Međimurju se znatno ulaže u osposobljavanje vatrogasnih kadrova, sufinanciranje nabavka opreme i vozila iz sredstava premije osiguranja, provode se preventivne akcije, te organiziraju natjecanja svake godine na razini županijske zajednice za sve kategorije natjecatelja.

– Svake godine nastojimo uvesti novitete, pa smo tako prošle godine nabavili i opremili simulator plamenih udara kako bi s proljećem ove godine počeli s osposobljavanjem naših kadrova. To je najmoderniji pristup obuci dobrovoljaca, simulirajući stvarnu situaciju požara zatvorenih prostora.

*Zašto je tako bitan novi Zakon o vatrogastvu?

– Novim Zakonom o vatrogastvu bit će naznačen jači značaj dobrovoljnog vatrogasca, riješit će se radno-pravni status dobrovoljca, financiranje kako profesionalnih tako i središnjih postrojbi dobrovoljnih vatrogasnih društava kako bi se JLS-evima pomoglo bolje opremanje postrojbi, te na taj način poboljšao sustav vatrozaštite.

Izuzetno je bitno i financiranje iz sredstava OKFŠ-a općekorisne funkcije šuma, iz kojih bi se godišnje izdvajalo 40 milijuna kuna raspodijeljeno na sve županijske zajednice kako bi se financirala nabavka opreme i nabavka vatrogasnih vozila.

Također novi Zakon o vatrogastvu donosi novi ustroj vatrogasnog sustava gdje glavni vatrogasni zapovjednik zapovijeda svojim snagama iz svoje matične organizacije Hrvatske vatrogasne zajednice, a ne kao do sada iz nekih drugih državnih Uprava, koja bi trebala donošenjem novog Zakona djelovati kao središnji državni ured.

Riješit će se i vertikala zapovijedanja, dakle od glavnog vatrogasnog zapovjednika prema zapovjednicima na nižim razinama odnosno vatrogasnim zajednicama.

Novi zakon imao bi mnoge promjene u odnosu na trenutni, a prvenstveno se to odnosi na davanje povoljnijeg statusa dobrovoljnim i profesionalnim vatrogascima radi ostvarivanja njihovih prava. Tu je dakako i stabilniji sustav financiranja kako dobrovoljnih vatrogasnih društava, tako i vatrogasnih zajednica na svim razinama.

*Odnedavno Hrvatska vatrogasna zajednica samostalno upravlja kriznim situacijama vezano uz požare. Što možete reći o toj važnoj novini?

– Hrvatska vatrogasna zajednica je s 1. siječnjem 2019. počela djelovati kao nadležno tijelo za vatrogastvo Republike Hrvatske, te je u svoje redove iz DUZS primila 112 zaposlenika.

Radi se o djelatnicima vatrogasne škole, inspekcije za vatrogastvo, te bivših djelatnika sektora za vatrogastvo DUZS koji je kao tijelo državne Uprave 1. siječnja prestao djelovati. Ostali su sektori, izuzev sektora za vatrogastvo prešli u redove MUP-a.

HVZ je preuzeo i državne interventne postrojbe, tako da je već sada objedinjeno kompletno vatrogastvo u jednoj kući koja se zove Hrvatska vatrogasna zajednica.

Veliki je to pomak naprijed prema boljoj organizaciji u gašenju požara posebice onih velikih.

*Novo sedmogodišnje razdoblje za korištenje EU fondova koje uskoro slijedi donosi veće mogućnosti i vezano uz sigurnost i preventivu. Što to znači za vatrogastvo i razgovarali li se već na tu temu?

– Prilikom sastanaka koordinacija vatrogasnih zajednica u svezi novog Zakona o vatrogastvu, dotaknuta je i ova tema oko planiranja mjera u novom programskom razdoblju 2021. – 2027. a u svezi osiguravanja sredstava EU za dogradnju, opremanje, edukaciju i nabavku vatrogasnih vozila.

Čelništvo HVZ-a dogovorilo je sa predstavnicima resornog Ministarstva, da bi od 2021.-2027. vatrogasci imali četiri mjere zasebno i to mjeru koja bi osiguravala EU sredstva za izgradnju ili dogradnju vatrogasnih domova, za nabavu vatrogasnih vozila, za nabavku opreme i onu koja bi financirala edukacije i obuke vatrogasaca.

*Kakva je situacija s opremom za vatrogasce u Međimurju, kada je u pitanju nabava s državne razine?

– Upravo je u tijeku nabava za 94 vatrogasnih vozila iz Fonda za rizike. Nabavka vozila podrazumijeva veliko navalno vozilo, malo navalno vozilo, autocisterna te vozilo za šumske požare. Vozila bi se raspodijelila po svim vatrogasnim županijama prema određenim kriterijima. U Međimursku županiju stiže kombi vozilo transporter koje mogu koristiti svim DVD-ima na području Međimurja.

Ostavi komentar