6.4 C
Čakovec
Subota, 20 travnja, 2024

Osnovna škola Orehovica i međimurska policija obilježili ‘Dan ružičastih majica’

U nastavku prenosimo priopćenje Policijske uprave međimurske.

Danas, 1. ožujka policijska službenica za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave međimurske Damira Bajkovec s učenicima Osnovne škole Orehovica, obilježila je ”Dan ružičastih majica”.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao “Pink Shirt Day”, program je prevencije vršnjačkog nasilja te se svake godine obilježava zadnje srijede u veljači. Sama ideja o obilježavanju ovog dana nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi kada je učenik došao u školu obučen u ružičastu majicu. Uz podršku i na inicijativu kolega iz razreda i škole, na konstruktivan i inteligentan, nenasilan način riješeno je sustavno zlostavljanje i psihičko maltretiranje dječaka koji je bio posvećen podršci liječenja njegove teško bolesne majke. Školski kolege u znak solidarnosti i podrške povrijeđenom dječaku, nosili su ružičaste majice, a s vremenom majice su postale prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije i međunarodno prepoznate borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Učenicima nižih razreda Osnovne škole Orehovica održana je radionica na temu ”STOP VRŠNJAČKOM NASILJU”. Tijekom radionice učenici su izradili prigodni plakat na kojem su ispisali razne poruke putem kojih su izrazili svoje stavove o nepoželjnom i delinkventnom ponašanju.

Educirani su kako se trebaju ponašati u društvenoj zajednici, da je nasilničko ponašanje nepoželjan oblik ponašanja, da trebaju prijaviti nasilje svojim roditeljima, učiteljima, odgajateljima, prijatelju ili policijskim službenicima koji su im prijatelji i pomagači. Nadalje, da pomognu prijatelju koji je izložen nasilju, da smognu snage prijaviti nasilnika, da izbjegavaju društvo nasilnika, da ne podržavanju prijatelja u planiranju nečeg ružnog, da moraju imati svoje stavove i da se ne srame reći nasilniku da nećete trpjeti nasilje i maltretiranje i drugi niz korisnih savjeta.

Na kraju edukacije učenicima su podijeljeni reflektirajući privjesci, ”MEDVJEDIĆI”, a koji su financirani sredstvima Policijske uprave međimurske.

Foto: PU međimurska

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE