Prvi Summer Riesling tasting na Plešivici i u Međimurju

U suradnji s poznatim sommelierom i znalcem rizlinga u Hrvatskoj i šire, gospodinom Željkom Bročilovićem Carlosom, projekt ocjenjivanja Vinske zvijezde, odlučio je organizirati prvo veliko ocjenjivanje sorte rizling u Hrvatskoj.

Prvi dio organiziran je 10. srpnja 2019. na Plešivici, u vinariji Jagunić, a drugi dio u Međimurju, 11. srpnja u restoranu Terbotz. Prvo kušanje „SUMMER RIESLING TASTING – PLEŠIVICA/MEĐIMURJE“ powered by VINSKE ZVIJEZDE pozvao je na sudjelovanje sve vinare koji proizvode rizlinge na Plešivici /Međimurju (uz goste-rizlinge iz Zeline, Prigorja, Moslavine, Zagorja i Slavonije) te renomirane enologe, sommeliere i vinske novinare (Ivo Kozarčanin i Željko Suhadolnik). U ocjenjivačkoj komisiji bit će samo stručnjaci (vinari, enolozi, sommelieri, vinski novinari). Predsjednik komisije je Željko Bročilović Carlos, glavni savjetnik ovoga događanja.

Njegovim znanjem i svjetskom reputacijom, projekt ima visoku vrijednost – ne samo u Hrvatskoj, nego u regiji i šire. U komisiji će biti i gosti vinari iz Slovenije. Organizator događanja su VINSKE ZVIJEZDE (neovisni projekt ocjenjivanja vina za potrošače, od 2013.) u suradnji s vinarijom JAGUNIĆ i restoranom TERBOTZ. Podršku događaju daju Turističa zajednica Zagrebačke županije i grad Jastrebarsko te Turistička zajednica Međimurske županije i dizajn studio RECI DA.

Nakon ocjenjivanja, predviđen je razgovor/panel o rezultatima i o sorti te o njezinim potencijalima u Hrvatskoj sa sudionicima ocjenjivanja i novinarima. Na osnovi rezultata ovogodišnjeg ocjenjivanja i panela o sorti, 2020.g planira se napraviti veći regionalni događaj koji bi privukao vinske znalce (connaisseure) u Hrvatsku te tako potaknuo elitni vinski turizam.

tekst: Marija Vukelić

Ostavi komentar