Prvi dan škole u Čakovcu: Više učenika nego lani sjelo u školske klupe

prvi dan škole druga oš Čakovec
Prvi dan škole u II. OŠ Čakovec iuz posjet gradonačelnika Kovača

U školske klupe i u Čakovcu danas je sjelo 2.269 učenika.

Grad Čakovec je o ovome poslalo priopćenje za medije koje prenosimo u cijelosti.

I u čakovečkim osnovnim školama danas je započela nova školska godina. U I., II., III. osnovnoj školi Čakovec, OŠ Ivanovec te OŠ Kuršanec u klupe je sjelo 2.269 učenika, a kad se pribroje Centar za odgoj i obrazovanje, broj učenika koji pohađaju škole kojima je Grad Čakovec osnivač, popeo se na 2.715. To je za 28 učenika više nego lani.

Tradicionalna konferencija za novinare povodom početka nove školske godine, ovog ponedjeljka održana je u II. osnovnoj školi u Čakovcu. Uspješnu novu školsku godinu učenicima i učiteljima te svim zaposlenicima škola zaželio je gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač. Tom je prilikom naglasio da je Čakovec u nacionalnim okvirima poznat po ulaganjima u obrazovanje.

„I ove školske godine, osigurali smo besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce, svi će dobiti i komplet bilježnica, besplatni prijevoz za sve učenike koji za to imaju potrebe, pomagače u nastavi za učenike s teškoćama koji imaju valjano rješenje, besplatnu užinu za učenike slabijeg imovinskog stanja. U četiri od 5 redovnih osnovnih škola organiziran je produženi boravak, koji je među najboljima u zemlji“, rekao je Kovač i nastavio da su naše škole što se tiče informatičke opreme odlično opremljene.

„U sklopu pilot-projekta e-škole, I. osnovna škola te OŠ Ivanovec i Kuršanec dobili su informatičku opremu vrijednu gotovo 3 milijuna kuna. Neovisno o ovom projektu, kupovali smo i svu potrebu opremu prema traženjima i potrebama škola“, istaknuo je čakovečki gradonačelnik.

Tijekom ljetnog raspusta ulagalo se u sve čakovečke škole, u obnovu i rekonstrukciju uloženo je milijun i 500 tisuća kuna. Najveće ulaganje bilo je uređenje prostora za produženi boravak u I. osnovnoj školi, u što je uloženo oko 350 tisuća kuna.

Ravnatelj 2. osnovne škole Čakovec Vinko Grgić rekao je da je u njegovoj, ali i u svim ostalim čakovečkim školama sve spremno za početak nastave. Iako niti jedna čakovečka škola nije u eksperimentalnom programu „Škola za život“, naše su škole odlično opremljene, informatička oprema koju sada Ministarstvo nabavlja, već se godinama koristi u nastavi, a učitelji svojim radom i trudom nastoje poboljšati nastavni proces. Velike zasluge, rekao je Grgić, u tome ima i osnivač, odnosno Grad Čakovec, koji godinama planski ulaže u unaprjeđenje nastave, nove sadržaje i opremu.

Velik dio novca koji se ulaže u obrazovanje osigurava se iz vanjskih izvora. Kako je na konferenciji naglasila direktorica Gradske razvojne agencije „ČAKRE“ Damira Vresk, u provedbi ili prijavi su tri projekta koji se tiču osnovnih škola; pomoćnici u nastavi, prehrana za učenike slabijeg imovinskog stanja te produženi boravak u OŠ Kuršanec. Svi oni provode se već nekoliko godina, daju odlične rezultate, zahvaljujući njima zaposleno je desetke osoba, a posljednja dva financirana su u 100 postotnom iznosu.

Grad Čakovec je nakon što je Državni ured za reviziju obavio analizu kapitalnih ulaganja u obrazovanje u razdoblju od 2014. do 2016. godine, jedini u Hrvatskoj dobio bezuvjetnu ocjenu učinkovit. To pokazuje da su se ulaganja u obrazovanje obavljala, planski, smisleno i održivo, poštujući svu zakonski previđenu Analizirano je 20 županija, 34 grada, Grad Zagreb te Ministarstva znanosti i obrazovanja te regionalnog razvoja i fondova EU. Kako je rekao gradonačelnik Stjepan Kovač, ova ocjena trebala bi biti pokazatelj Ministarstvu znanosti i obrazovanja, jer svi projekti za koje tražimo sufinanciranje, održivi su, potrebni i imaju smisla, a analiza pokazuje i da sa objektima znamo i upravljati.

Čakovec je osnivač pet redovnih osnovnih škola, te Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec i Umjetničke škole „Miroslav Magdalenić“ Čakovec.

Foto: Grad Čakovec

Ostavi komentar