PROVJERILI SMO kakva je situacija u čakovečkoj bolnici nakon medijske prašine o kiretaži na “živo”!

Ambulanta za ginekološke zahvate u Čakovcu

U čakovečkoj bolnici od 2011. godine u radu je zabilježeno svega 0,04 posto pritužbi

Hrvatska ima problem s iseljavanjem stanovništva, s čime se povezuje manji broj rođene djece. No, čak i onda kad se žene odluče na trudnoću, doživljavaju traume u bolnici, bile one vezane za kiretažu, šivanje međice nakon poroda ili obavljanje biopsije. Sve je eskaliralo kad je saborska zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić javno pred cijelom Hrvatskom progovorila o svojoj kiretaži na živo. Udruga Roda je nakon toga primila pisma iz svih krajeva Hrvatske, uključujući i iz Međimurja.

– Bila sam trudna 12 tjedana, no nisu se čuli otkucaji srca i bilo je potrebno napraviti kiretažu. Dobila sam anesteziju, ali su počeli s kiretažom i prije nego je počela djelovati. Bila sam psihički tužna i slomljena, a fizička bol nepodnošljiva. Morala sam biti mirna, što je gotovo nemoguće. Kad je postupak, završio malo sam se podigla kako bih vidjela što je bilo u zdjeli koju je držala u rukama. Doktorica mi je rekla: “Što gledate, nema ništa, samo komadi su ostali, sve smo potrgali.” – ovo je jedno od pet anonimnih pisama koje je Udruga Roda primila od Međimurki i navodnom njihovom iskustvu iz ŽB Čakovec koje je nosila s oko 400 drugih nadležnom ministru Kujundžiću.

S obzirom da se u medijskoj buci često zaboravi na objektivnost, uputili smo se u ŽB Čakovec da provjerimo što kaže struka.

O zahvatu “kiretaže”, kao i nekim drugima razgovarali smo s mr. sc. Ninu Škvorca, dr. med., specijalistom ginekologije i opstetricije te subspecijalista uroginekologije, voditeljem službe za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju u Županijskoj bolnici Čakovec.

U današnje vrijeme nezamislivo je obaviti rutinski zubarski zahvat bez anestezije, a što tek kad je u pitanje žensko tijelo koje je nakon poroda fizički i psihički iscrpljeno ili u situaciji gdje dođe do spontanog pobačaja? Provjerili smo kakvo je stanje u ŽB Čakovec danas, te postoje li uopće situacije u kojima se bilo kakav oblik zahvata obavlja bez anestezije.

Svaka radnja mora biti što bezbolnija fizički i psihički

– Kiretaža je pražnjenje sadržaja maternice, koja može biti izvođena prilikom krvarenja, namjernog ili spontanog pobačaja. U ŽB Čakovec svaki zahvat se obavlja pod anestezijom. Jedna se dobiva u venu na ruci, a druga u mjesto gdje se zahvat obavlja. Epiziotomija se obavlja pod trudom, s tim da naglasak treba staviti na to da je žena u periodu poroda dobila barem neki oblik lijeka protiv bolova – poručio je ginekolog Nino Škvorc.

Dr. Nino Škvorc

Komunikacija između pacijentice i doktora također je jedan od ključnih segmenata prilikom poroda. Također, pri vaginalnom porodu prisustvuje primalja, a ginekolog se uključuje samo u rizičnim situacijama.

– Empatija prema bolesnicima mora postojati. Naravno da je za žene to jedno posebno iskustvo, te naš cijeli odjel vodi brigu da se čin poroda maksimalno olakša – kaže dr. Škvorc.

U Županijskoj bolnici Čakovec od 2011. godine u radu je zabilježeno svega 0,04 posto pritužbi. Također, glavna sestra Odjela za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju Nevenka Horvat i glavna primalja Karmen Cecarko Vidović ističu kako je važno naglasiti kako se zahvat epiziotomije smanjio sa 70 posto na 30 posto slučajeva.

Glavna sestra odjela za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju Nevenka Horvat i glavna primalja Karmen Cecarko Vidović

– Postoje žene koje žele imati potpuno prirodan porod. U takvim se situacijama ne daju nikakvi lijekovi, na osobni zahtjev pacijentice. Naravno, u slučaju kad je s pacijenticom i bebom sve u redu – rekla je glavna primalja Karmen Cecarko Vidović, koja je ujedno i predsjednica primalja Hrvatske.

Svaka pacijentica prima usmenu i pismenu informaciju, te daje svoj potpis na bilo kakav oblik zahvata. Prema riječima Karmen Cecarko Vidović, svaka rodilja je obaviještena o samom postupku, pogotovo kad je u pitanju rezanje međice.

– Ako liječnik ili primalja procjene da će doći do puknuća međice, uvijek se na obazriv način pacijentici poruči kako će se napraviti mali rez. Prilikom šivanja, također se daje lokalna anestezija – rekla je primalja Karmen.

Ginekolog Škvorc ističe kako je bol subjektivan osjećaj. Ubod anestezije se, naravno, osjeti, kao primjerice kod vađenja krvi. Pucanje i šivanje može se spriječiti, a za to služi trudnički tečaj u kojem se svakoj budućoj majci pokaže postupak masiranja međice uljima peperminta ili mente koja omekšava tkivo.

Puno više pozitivnih iskustava

Nikolina Kojter iz Zebanca mlada je mama koja je u ŽB Čakovec imala dva poroda. Jedan porod je bio vaginalni, dok je drugi bio carski rez. Svoje pozitivno iskustvo željela je podijeliti jer smatra kako se u javnosti napravila velika hajka, koja se u vrlo malo slučajeva odnosi na našu bolnicu.

– Moja beba je imala 4,5 kilograma, tako da sam bila svjesna da će napraviti epiziotomiju nakon koje slijedi šivanje. Od adrenalina doživljaja i boli od trudova ne sjećam se niti rezanja, niti šivanja. Naravno da oporavak nakon reza postoji, ali bolje tako nego da sam popucala prilikom poroda. Što se tiče komunikacije i ljubaznosti osoblja, imam same pohvale – rekla je Nikolina Kojter, te poručila kako se u svakom trenutku osjećala sigurno.

Iskustvo poroda individualan je osjećaj, prilikom kojeg se svaka žena osjeća ranjivo. Komunikacija i suradnja pacijentice, primalje i ginekologa ključna je kako bi se izbjegle sve negativne posljedice koje mogu ostaviti traumatičnu posljedicu. U Županijskoj bolnici Čakovec tako se javljaju i dobra i loša iskustva koja su na kraju osobna, kao i sam čin poroda. U nekim hrvatskim bolnicama postoje i negativna iskustva, ali ova cijela situacija samo je dodatni poticaj kako bi se uvjeti u našim bolnicama poboljšali, osvijestila problematika, te da bi time omogućili da svaka žena ima tretman u bolnici kakav i zaslužuje.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar