Proslava Tijelova u Goričanu uz prošeciju

Tijelovo procesija Goričan

U četvrtak, 15. lipnja se slavio blagdan Tijelova, blagdan koji se slavi u četvrtak poslije svetkovine Svetog Trojstva, a taj se  blagdan u Hrvatskoj slavi od 2001. godine kao državni praznik i neradni je dan.

U župi Sv. Leonarda u Goričanu svačano je uvijek na taj dan, jer poslije svete mise prisutni župljani se u “prošeciji”, uz molivu i pjesmu prošeću, u parku oko crkve te tako javno pokazuju svoju vjeru.

Svetu misu i procesiju je predvodio župnik Josip Drvoderić.

U parku su izrađene četri postaje-kućice, ukrašene cvijećem i svetim slikama koje su izradile i okitile župljanke Goričana. Dugogodišnja tradicija je da u Tijelovskoj procesiji u Goričanu uz župljane sudjeluju vatrogasci DVD-a Goričan, članovi Ceškog društva Sv. Leonarda, prvopričesnici u bijelim haljinama te mješoviti crkveni zbor župe Goričan.

Lijepo vrijeme i tradicijska procesija privukli su veliki broj mještana, ali i petnaestak vatrogasaca, a treba pohvaliti članove Cehovskog društva koji su obavili veliki dio u procesiji noseći “nebo”, svijećnjake i lampione. Pohvala ide i mješovitom pjevačkom zboru koji je pjevao kod mise i u procesiji.

Tekst i foto: Tomislav Gudlin

Ostavi komentar