Proslava 30. obljetnice osnivanja župe Marije Pomoćnice u Strahonincu

župa Marije Pomoćnice Strahoninec

Varaždinski biskup, mons. Josip Mrzljak danas je, u nedjelju 12. veljače, predvodio  svečano misno slavlje u u novo izgrađenoj  župnoj crkvi u Strahonincu u prigodi obilježavanja 30. obljetnice postojanja Župe Marije Pomoćnice.

Na svetoj misi na kojoj su se okupili mnogobrojni mještani Strahoninca i Savske Vesi  i njihovi gosti iz crkvenog, ali i svjetovnog i političkog života,  biskup Mrzljak uputio im je prije svega iskrenu čestitku povodom 30. godina postojanja župe.

– Upravo na današnji dan, 12. veljače 1987. godine , podsjetio je biskup Mrzljak, blagopokojni kardinal i sluga Božji Franjo Kuharić  potpisao je dekret o osnivanju župe. To je bio početak i rođenje. Trideset godina kasnije možemo reći kako su to sada zapravo najbolje godine. Kako u životu čovjeka, koji sa trideset godina nije više premladi, veći ima određeno  životno iskustvo, tako i u životu ove župe. Stoga današnjom  svetom misom želimo Bogu zahvaliti za ovu obljetnicu, ali i  zazvati blagoslov za sve ono vrijeme koje je pred nama, a posebno pred mladima.

župa Marije Pomoćnice Strahoninec

Uoči misnog slavlja sve je okupljene pozdravio domaći župnik vlč. Branko Sajković koji je istaknuo kako je ova, trideseta obljetnica osnutka župe samo poticaj za njezin daljnji duhovni rast i razvoj, a nakon mise predstavljena  je  knjiga, Monografija Župe Marije Pomoćnice. Na osamdesetak stranica monografije može se tako vidjeti kratki pregled povijesti Strahoninca i Savske Vesi, kao i povijesti župe i sakralnih objekata. Tu su i mnogobrojne fotografije vezane uz obnovu stare župne crkve i gradnju nove te  duhovnom životu i dosadašnjem radu same župne zajednice.

Župa danas broji 3.600 vjernika, a mise se nedjeljom redovito održavaju u 8 i 11 sati u crkvi Marije Pomoćnice u Strahonincu te u 9.30 sati u crkvi Blažene Djevice Marije Kraljice u Savskoj Vesi.

župa Marije Pomoćnice Strahoninec

Ostavi komentar