Projekt „Dynamic light“ smanjit će negativnosti svjetlosnog zagađenja u Čakovcu

U utorak, 28. ožujka, je u dvorani Doma sindikata u Čakovcu predstavljen projekt Dyinamic Light. U sklopu predstavljanja, u organizaciji astronomskog društva Vega održano je i predavanje o ekološkoj rasvjeti.

Putem predavanja okupljeni građani su dobili informaciju o aktivnostima gradske uprave i Međimurske energetske agencije d.o.o. vezane uz postavljanje dinamične LED rasvjete u ulicama koje čine prsten oko centra Čakovca i Perivoja Zrinskih.

Voditelj projekta iz Grada Čakovca, Slobodan Veinović, predstavio je osnove samog projekta, a stručni suradnik za energetiku u Međimurskoj razvojnoj agenciji d.o.o. pobrojao je aktivnosti koje su dosad odrađene. Naglasio je da je u tijeku detaljno ispitivanje postojećeg stanja rasvjete na lokaciji pilot projekta te istraživanje javnog mnijenja i potreba građana. Najavljeno je i kratkotrajno zatvaranje ulice Vladimira Nazora u četvrtak od 22.30 do ponoći radi provođenja testiranja rasvijetljenosti postojeće rasvjete te mogućih budućih rješenja vezanih uz različit intenzitet i usmjerenost rasvjetljenja.

Boris Štromar iz zagrebačkog astronomskog društva Beskraj bio je glavni predavač večeri na temu ekološke rasvjete. Prikazanim slajdovima argumentirao je povećanje svjetlosnog zagađenja na nekoliko lokacija u Hrvatskoj te utvrdio koje sve važne sastavnice moraju biti zadovoljene da bi se postavila kvalitetna javna rasvjeta koja nije štetna i za zdravlje građana. Istaknuo je štetnost ugradnje plave LED rasvjete visoke temperature boje čija se svjetlost rasipa i na zgrade i u nebo ukoliko svjetiljke nisu pravilno usmjerene.

Rasvjeta prometnica mora obasjavati samo područje prometnice, a da bi se to postiglo potrebno je voditi računa o nagibu svjetiljke tj. kutu raspršivanja svjetlosti. Prikazani su i primjeri gdje prevelika rasvijetljenost negativno utječe na biljni i životinjski svijet, a najvažnija činjenica vezana za zdravlje ljudi je vezana uz lučenje hormona melatonina. Taj hormon luči se u uvjetima potpunog mraka i uvjetovan je ljudskim biološkim satom. Većina postojeće rasvjete koja svjetlost raspršuje u svim smjerovima sprečava lučenje melatonina, a posljedica je lošija kvaliteta spavanja, umor i stres.

Projekt Dynamic Light sufinanciran je putem transnacionalnog programa Interreg Središnja Europa.

Izvor i foto: Grad Čakovec

predavanje ekološka rasvjeta

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE