11.6 C
Čakovec
Petak, 23 veljače, 2024

Projekt ABCitiEs: Može li se s 57 tisuća eura revitalizirati središte Čakovca?

Grad Čakovec je uključen u projekt projekt ABCitiEs.

Iz Grada su o ovome poslali priopćenje za medije koje prenosimo u nastavku.

U vijećnici Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu u srijedu je predstavljen projekt ABCitiEs. Jedan od partnera u ovom projektu je i Grad Čakovec, a njegov je cilj revitalizirati gradska središta poticanjem različitih oblika suradnje javnih i privatnih korisnika odnosno vlasnika prostora.

Projekt je započeo u lipnju, a trajat će do svibnja 2022. godine. Ukupna mu je vrijednost nešto preko milijun i 500 tisuća eura, a u njemu sudjeluje 5 europskih urbanih regija: Amsterdam, Atena, Manchester, Vilnius te Varaždin i Čakovec iz Hrvatske. Vodeći partner je Fakultet primijenjenih znanosti iz Amsterdama, a s hrvatske strane pored gradova partner je i varaždinski FOI.

Kako je na predstavljanju naglasio voditelj projekt prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, središta grada danas više nisu mjesta javnog života, on se seli u trgovačke centre na periferijama, te prostore u povijesnim jezgrama gradova ostavlja neiskorištenim i zapuštenim. Iskustva su slična u svim europskim zemljama, a cilj je projekta različitim sadržajima revitalizirati središta gradova, kako bi se građani, poduzetnici i javni život vratili u središte. Nakon snimanja stanja te istraživanja o specifičnostima svake pojedine sredine, svaki će grad predložiti određene lokacije za koje će izraditi idejni projekti revitalizacije. Ideja je da na tome sudjeluju svi, odnosno da suradnjom poduzetnika i drugih sudionika koji su vezani za određenu lokaciju, ona poveća njihovu konkurentost, socio-ekonomsku situaciju na tom prostoru te u konačnici revitalizira gradske jezgre.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač rekao je, da se ovaj projekt provodi upravo u vrijeme kad je u Čakovcu aktualno uređenje pojedinih lokacija u njegovom središtu, od Trga Republike, preko teniskih terena i igrališta Macanovog doma, do prostora bivšeg MTČ-a. Ovaj projekt pomoći će da čujemo iskustva europskih gradova koji su ispred nas, učimo na njihovim dobrim iskustvima te izbjegnemo ponavljanje onih lošijih. Čakovečki dio projekta iznosi 57 tisuća eura, a predložit će se nekoliko lokacija u središtu Čakovca na kojim bi se realizirali javni sadržaji. Očekujemo uključivanje svih, od poduzetnika do arhitekata, kako bi idejna rješenja odgovarala potrebama građana te omogućila revitalizaciju središta Čakovca.

Slične planove ima i Grad Varaždin. Kako je rekla zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica, u središtu Varaždina ima nekoliko prostora za koje žele izraditi projekte urbane revitalizacije.

Inače, varaždinski Fakultet organizacije i informatike trenutno provodi 26 projekata vrijednih otprilike 60 milijuna kuna, a ovaj, ABCitiEs među deset je najvećih.

Foto: Grad Čakovec

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE