Program za nadarenu djecu, koja nisu nužno odlikaši

nadareni učenici
Redea i Međimurska županija pobrinuli su se za projekt namijenjen nadarenim učenicima

Naš školski sustav često ne prepoznaje nadarenu djecu, dijelom i zbog toga, jer oni koji rade s njima nisu dovoljno educirani za rad s takvom djecom. Nadarena djeca nisu nužno odlikaši, već su daroviti na različitim područjima, kazao Branko Sušec, Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije.

Vrlo često su nadareni učenici za školski sustav “problematični”, jer školski sustav nije rađen po njihovoj mjeri. Nadarenoj djeci u školi je često dosadno, ne ispunjava ih, pa izvode psine. S njima je potrebno drugačije raditi, a školski sustav ima svoje “kalupe” u koje se takva djeca ne uklapaju.

U populaciji je 2 do 3 posto nadarene djece. Njihovu nadarenost na temelju kvalificiranih testova detektiraju psiholozi, ali većina naših škola nema psihologe. A važno je da se nadarena djeca ne izgube u školskom sustavu, a njihova darovitost ne propadne zato što nisu bili prepoznati.

Uskoro bi u Međimurskoj županiji uz pomoć europskog novca trebao krenuti projekt prepoznavanja nadarene djece, ali i stručno usavršavnje učitelja za rad s takvom djecom.

Međimurska županija i Regionalna razvojna agencija Međimurje REDEA na konferenciji za novinare održanoj u petak, 29. rujna u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje, predstavili  su projekt putem kojega je iz europskog fonda osiguran novac za identificiranje nadarene djece, stručno usavršavanje nastavnika i stručnih suradnika u školama koji će naučiti kako raditi s njima kao i radionice za nadarenu djecu. Partneri u projektu koji traje dvije godine su: REDEA, 17 osnovnih i 5 srednjih škola. U projekt će biti uključeno 118 nastavnika i stručnih suradnika iz 17 osnovnih i 5 srednjih škola.

Bit će i izrađeni individualizirani programi rada prema kojima će oko 80 potencijalno darovitih učenika raditi u sklopu tog projekta sa svojim mentorima, ali tek iduće školske godine. Osim toga iduće godine sudjelovat će i na zimskoj školi u prosincu 2018, odnosno siječnju 2019. godine u centrima u Čakovcu. Učenicima će biti organiziran besplatan prijevoz i osvježenje za vrijeme radionica, a mentorima je osigurana nagrada za njihov rad, kazala je Sandra Majsan, voditeljica projekta. Dodala je da će se projektom uspostaviti i praćenje gdje su nadarena djeca završila. Projekt je vrijedan oko 800.000 kuna i sto posto je sufinanciran iz EU fonda

Vrijednost projekta je i u tome što će učiteljima obuhvaćenim edukacijom ostati znanja i nakon završetka projekta kako raditi s nadarenom djecom, kazao je župan Posavec.

 

Ostavi komentar