Profesorica SŠ Prelog Tanja Baksa u elitnom društvu germanista iz cijeloga svijeta

Tanja Baksa
Tanja Baksa

Profesorica Srednje škole Prelog Tanja Baksa boravila je u Njemačkoj i Švicarskoj na stipendiji za inovativno planiranje seminara te stekla brojna poznanstva širom svijeta.

Stipendije i seminari ove godine svakako nisu zaobišli profesoricu njemačkoga jezika Tanju Baksa. Ova je profesorica zajedno sa svojom kolegicom Danielom Zadravec iz Tehničke škole Čakovec osvojila prvo mjesto u Hrvatskoj na natječaju Goethe Instituta za inovativno planiranje seminara za što je kao nagradu dobila dvotjednu stipendiju (11.6.-25.6.2017.) u Berlinu od strane Goethe Instituta.

Stoga je imala priliku naučiti nove načine i metode planiranja jednodnevnih i višednevnih seminara te razmjenjivati iskustva s kolegama iz 24 različite zemlje svijeta (Meksiko, Estonija, Kina, Kamerun, Nigerija, Sirija, Kosovo, Makedonija, Armenija itd.). Osim razmjene iskustva i ideja internacionalni su seminari idealni za sklapanje novih poznanstava i prijateljstva te mogućnost suradnje s kolegicama i kolegama iz cijelog svijeta. No, seminari Goethe Instituta osim metodičkog i didaktičkog dijela imaju i kulturni, pa je tako tijekom dvotjednog boravka u Berlinu posjetila predstavu Gorki teatra „Edip i Antigona“ te balet „Trnoružica“ u državnoj operi u Berlinu. Posjetila je i Bundestag, odnosno Njemački parlament te bila i na raspravi zastupnika. Budući da je Berlin multikulturalno središte Njemačke, isprobala je raznorazne kuhinje svijeta .

Nakon dva tjedna svakodnevnog druženja uvijek teško padaju rastanci, no cijela će ekipa i dalje zajednički raditi online na projektima koje će još morati provesti u školama te ispitati mišljenje učenika na temu novih metoda, tako da našu profesoricu još čeka puno posla da bi do kraja završila seminar iz Berlina.

No tu nije bio kraj ovogodišnjih stipendija za profesoricu Baksa. Dobila je i stipendiju Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu te tako provela zanimljiv i neponovljiv tjedan na Međunarodnoj konferenciji profesora i učitelja njemačkoga jezika koja se održala od 31.7. do 4.8.2017. u Fribourgu u Švicarskoj. Na toj se konferenciji prije svega govorilo o različitim istraživanjima i nastojanjima podizanja popularnosti učenja njemačkoga jezika, o najnovijim znanstvenim postignućima u području germanistike, metodike učenja njemačkoga jezika i slično. Ukupno je na konferenciji sudjelovalo više od 1800 profesora i učitelja njemačkoga jezika, od onih koji rade u vrtiću do onih koji su lektori i znanstvenici na raznoraznim sveučilištima. Osim Fribourga profesorica je posjetila i Zürich te Bern, glavni grad Švicarske. Zaključila je da Švicarci i ne žive tako loše, no cijene prijevoza i jela u restoranima poprilično su visoke. Njemačka je po tom pitanju Hrvatima puno pristupačnija. No obje zemlje su predivne i vrijedne posjeta. Dobra stvar tih seminara je interkulturalnost odnosno upoznavanje tuđe kulture i malo bolji uvid u život u inozemstvu. A po tom pitanju profesorica zaključuje da je svuda lijepo gdje su ljudi dobri, a i Švicarci i Nijemci prilično su otvoreni i razgovorljivi.

Izvor i foto: Srednja škola Prelog/Željka Ivančok Varga

Ostavi komentar