Profesor strojarstva u Tehničkoj školi Čakovec Franjo Dragičević neće dobiti otkaz!

Franjo Dragičević
Franjo Dragičević, Foto/Screenshot/Jutarnji.hr

Profesor strojarstva u Tehničkoj školi Čakovec Franjo Dragičević neće dobiti otkaz!

Obznanila je to Marijana Korazić Ciković, načelnica samostalnog sektora za inspekcijski nadzor, koja je zajedno s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak bila danas u toj školi, piše večernji.hr. Inspekcija, kazala je Korazić Ciković, obavlja inspekcijski nadzor u dijelu svoje nadležnosti.

-Prema do sada ustanovljenom, škola nije do kraja iskoristila sve mogućnosti koje su joj dane da ih provede u okviru ovlasti, i nije kontinuirano provodila mjere koje su propisane zakonom i ostalim propisima Ministarstva. Ravnatelj je iz ovlasti poslodavca donio odluku o upozorenju nastavniku iz obaveze radnog odnosa, što znači da ukoliko bi se takav incident ponavljao, profesor bi mogao dobiti otkaz – istaknula je.

-Imam 29 godina iskustva u školskom sustavu i visokom obrazovanju, i na žalost susretala sam se s ovakvim slučajevima. Nasilje nije bilo niti će ikad biti dobar odgovor na nasilje, niti time išta rješavamo! Po broju i intenzitetu ne uočavamo neke bitne razlike u odnosu na prošlo razdoblje, kao što ni u međunardnim usporedbama Hrvatska nije u posebno nepovoljnom položaju. No, ovakva situacija svjedno zahtijeva sveobuvatne mjere – rekla je ministrica Divjak.

Pokrenut će, dodala je, akcijski plan na razini države o prevenciji protiv nasilja u školama. Važna su tri elementa koje će posebno apostrofirati, počevši od zakonske regulative za koju će analiza pokazati treba li pooštriti zakone i pravilnike.

U odlučivanju o stegovnoj mjeri, kao olakotna okolnost prof. Dragičeviću kojemu je do mirovine ostalo godinu dana, priznato je to što u dosadašnjem nastavničkom radu nema mrlji, a i prije je upozoravao na nasilje. Zato je dobio svojevrsni “žuti karton”.

Ostavi komentar