Prijem u čast Mihaela Pristava koji osvojio ekipnu broncu za znanost u Kini

mihael pristav
Mihael Pristav je već s 15 godina osvojio brončanu medalju na natjecanju mladih prirodoslovaca u Kini

Mihael Pristav iz Gornjeg Kraljevca već kao učenik prvog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec zakoračio u svijet znanstvenog istraživanja. Osim što je s odličnim uspjehom završio prvi razred Gimnazije, zaljubljenik je u informatiku, član dramskog studia DADA pri Centru za kulturu Čakovec, a zbog naklonjenosti prirodnim znanosti i informatici kao član šetsteročane skupine iz Hrvatske na međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika u Kini osvojio je brončanu medalju kao mladi prirodoslovac. Zadaci na natjecanju uključivali su znanja iz prirodnih znanosti.

Šesteročlana hrvatska ekipa, dio koje je i učenik prvog razreda Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Mihael Pristav, osvojila je brončanu medalju na međunarodnom natjecanju mladih prirodoslovaca International Young Naturalists’ Tournament (IYNT) 2017. u Nanjingu u Kini. Na natjecanju je sudjelovalo 18 ekipa iz različitih zemalja svijeta.

Hrvatsku su u Kini predstavljali od 29. lipnja do 6. srpnja, a osim Mihaela, članovi ekipe bili su Luka Bulić Bračulj, učenik Prirodoslovno-matematičke gimnazije Split, ujedno i kapetan ekipe, Andrea Belamarić iz XV. gimnazije Zagreb, Elena Lukačević, učenica V. gimnazije Zagreb, Luka Mikšić, najmlađi član ekipe koji je završio 8. razred OŠ Turanj i Mateja Ostojić iz Gimnazije Požega. U Hrvatskoj se na natjecanje prijavilo 170 kandidata, a nakon drugog kruga Državnog turnira mladih prirodoslovaca, održanog 11. ožujka na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, odabrano je njih šestero.

Mihael Pristav, član je i Udruge Mladih informatičara iz Strahoninca, koja stvara izvrsne mlade informatičare, uz to svoja znanja i temelje za uspjeh stjecao je već u OŠ Dr. Vinka Žganca u Vratišincu, pri čemu u tom smislu ističe svoje učitelje Zlatka Okrešu, Sanju Ambruš i Mihaela Novaka.

U Gimnaziji pak mu je mentorica do priprema na državnoj razini bili Melita Sambolek, profesorica fizike, a za međunarodno natjecanje hrvatsku ekipu pripremali su mentori Danko Marušić i Domagoj Gajski.

No sve to ne bi bilo moguće bez svesrdne potpore obitelji: mame Gordane i tate Bojana. Pokazalo se i ovaj puta da iza uspješne djece najčešće stoji čvrsta i bezuvjetna potpora roditelja i šire obitelji. Oni su Mihaela razvozili na izvanškolske aktivnosti, davali mu potporu, pa čak se i angažirali oko prikupljanja sredstava za put u Kinu.

Pomoć je dao i načelnik općine Vratišinec, Zdravko Mlinarić. U utorak, 18. srpnja  Mihaelu Pristavu i njegovim roditeljima u čast priredio je posebni prijem. Ovime želim izraziti da smo ponosni na njega, da podržavamo  takve napore mladih i želimo poručiti neka Mihael bude uzor i drugima, poručio je na prijemu u općinskoj vijećnici načelnik Zdravko Mlinarić, te Mihaelu i njegovim roditeljima uručio prigodni poklon.

Ostavi komentar