Prelog, Prekom i 13 općina u zajedničkoj akciji: Ne dvoji nego smeće odvoji!

U Velikoj vijećnici Grada Preloga danas su se okupili predstavnici projektnog tima Preloga, koji su prijavili projekt izobrazbe u gospodarenju otpadom pod nazivom “NE DVOJI NEGO SMEĆE ODVOJI !” vrijedan 1,2 milijuna kuna, od kojih je  85% bespovratnih sredstava. U uvodnom govoru o projektu je govorila Vesna Novak, voditeljica tvrtke Bercon.

-Glavni cilj ovog projekta je edukacija o okolišu i razvrstavanju otpada prvenstveno djece, školske i vrtićke dobi, ali i na svim mještanima kako bi se podigla svijest o odvajaju smeća. Svjesni smo da od malih nogu trebamo steći dobre navike, koje prenosimo kroz daljnji život, istaknula je Vesna Novak.

Projekt je prošao sve tri kontrolne faze i očekuje se potpis ugovora u narednim danima. Projekt su zajednički prijavili Grad Prelog i Općine Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Goričan, Donji Kraljevec, Belica, Dekanovec, Domašinec, Martijanec, Podturen i Pribislavec.

Vesna Novak, Ljubomir Kolarek i Miljenka Radović
Vesna Novak, Ljubomir Kolarek i Miljenka Radović

-Projekt je podijeljen u tri skupine, prva i osnovna je provedba izobrazno-informativnih aktivnosti, upravljanje projektom, a treća je promidžba i vidljivost kako bi se javnost informirala o sredstvima financiranja projekta, rekla je voditeljica Novak, te dodala kako je projekt sufinanciran od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz Kohezijskog fonda za financijsko razdoblje 2014.-2020.

Vrijeme provedbe je predviđeno kroz 20 mjeseci, u kojem se očekuje nastavak još boljih rezultata u odvajanju i obradi korisnog otpada. Cijeli projekt je nastao sinergijom Grada Preloga, Prekoma, te 13 jedinica lokalne samouprave u kojima će se provoditi niz interaktivnih radionica i javnih tribina, kako bi se mještani što bolje educirali o važnost odvajanja otpada.

FOTO: Dora Vadlja

Ostavi komentar