Prelog danas i sutra nudi kruha i igara na „Rimskim igrama“

rimske igre

Pjesnik Juvenal rekao je da stanovnici Rima mare samo za dvije stvari – kruh i igre. Kruh je bila mjesečna podjela besplatne hrane koju je car davao svakom građaninu u Rimu. A igara je bilo na pretek.

Jedna od spektakularnih javnih predstava koje je priređivao car bile su utrke kolima. A gledale su se i kazališne predstave, borbe gladijatora i lažne pomorske bitke radi kojih su namjerno poplavljivali amfiteatre. Ljudi su rado gledali divlje i egzotične životinje koje su iz dalekih zemalja dovodili u Rim bilo da ih ubiju u Koloseumu ili da ih puste na osuđenike na smrt. Potražnja za divljim životinjama i njihovo uništavanje toliko je uzelo maha da su se u 5. stoljeću u Koloseumu kao najegzotičnije životinje mogli vidjeti medvjedi.

Krvožedni car Komod toliko je volio javne igre da je i sam postao gladijator. Doduše na veliko je varao jer se borio s protivnicima koji su imali tupo oružje ili pak je ubijao pripitomljene životinje.

Vozači kola koji su svoj život stavljali na kocku jureći trkalištem Circus Maximus-a bili su slavni poput današnjih nogometaša i imali su svoje navijače na tribinama.

Ovo je tek dio priče koju je ispričala Dominika Lukačić-Murković, knjižničarka Knjižnice i čitaonice grada Preloga uvodeći Preložane u novo atraktivno događanje „Rimske igre“ koje danas počinju u Prelogu.  Ovu priču, ali i mnoge druge uključujući i onu o Pandorinoj kutiji Dominika i njena kolegica, ravnateljica preloške knjižnice Maja Lesinger ispričat će publici večeras u 20 sati.

Bit će to atraktivno pripovijedanje na otvorenom uz baklje. Knjižničarke pozivaju da ugođaja radi i vi odjenete toge.

Već danas okupljenima će se predstaviti i Udruga „Dioklecijanova legija“ iz Splita.

Želite li vidjeti ponosite legionare iz „Dioklecijanove legije“ u njihovu mimohodu Prelogom svakako budite u gradu u subotu u 20,30 sati.

Nakon mimohoda i postrojavanja legije na Trg slobode stići će i sam  rimski car koji će otvoriti „Rimske igre“.  Bit će to zapravo prikaz gladijatorskih borbi.

U subotu 10. lipnja na trgu će se  kuhati delicije iz rimskog doba. Također bit će prezentiran način života u rimskom logoru. Tu će biti i kovača koji će prikazati kako su Rimljani kovali svoje oružja.

Pozivamo vas na predstojeće događanje u čiju je organizaciju uloženo iznimno puno truda pa vjerujemo da će biti vrijedno vaše posjete.

 

Ostavi komentar