PREGLED: Kamo otići na Noć muzeja 2019. u Međimurju?

Popularna manifestacija Noć muzeja ove je godine u znaku teme “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost, a održat će se u petak, 1. veljače. Međimurski muzejski prostori pripremili su atraktivne programe, a svoja vrata otvaraju u 18 sati. Donosimo pregled organiziranih programa.


MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC – Samo sreća, ništa drugo”

Muzej Međimurja Čakovec Noć muzeja počinje već u prijepodnevnim satima i to radionicama za djecu. Od 10 do 13 sati u muzejsko-informativnom centru (MIC) održat će se sljedeće radionice: Likovna radionica za djecu predškolskog uzrasta u suradnji s Učiteljskim fakultetom, Odsjek Čakovec; radionica animacije muzejskog sadržaja za učenike nižih razreda osnovnih škola u suradnji s čakovečkim ŠAF-om te

radionica QR kodiranja na podlozi poznatog Oproštajnog pisma Petra Zrinskog Katarini Zrinskoj za učenike viših razreda osnovnih škola pod vodstvom muzejskog pedagoga.

U 18 sati u dvorani za svečane namjene (vjenčani) bit će svečano otvorenje Noći muzeja uz pratnju VŽS Stridone uz glavni program: otvorenje stalne izložbe donacije dr.sc. Danijela Režeka, nakon kojeg slijedi promocija romansirane biografije Nikole Zrinskog pod imenom: Samo sreća, ništa drugo autora Hrvoje Hitreca. Od 18 do 01 sat stalni muzejski postavi i aktualna izložba Domorodci! Medjimurci! bit će otvoreni za besplatan razgled. Kao dodatan sadržaj u prostorima Muzeja bit će istaknuti mnogobrojni digitalni sadržaji. Nakon posjeta Muzeju posjetitelji su pozvani u The Garden bar & kitchen Čakovec na specijalnu tematsku gastro ponudu uz Noć muzeja te u Gradsku kavanu Čakovec na koktele specijalno osmišljene za tu noć: Katarina i Petar Zrinski.

MUZEJ “CROATA INSULANUS” GRADA PRELOGA – Izložba “Eteralni kod” i umjetničke instalacije Lile Herceg

Muzej Croata insulanus Grada Preloga kreće u korak s novim medijima prenoseći kroz njih tradicionalne oblike likovnog izražavanja. Izabrana djela iz stalnog postava Muzeja bit će prezentirana kroz kompjuterske animacije. Posjetitelji će moći razotkrivati stvaranje djela kroz suvremenu tehnologiju. Izložba “Eteralni kod” Hrvatskog društva likovnih umjetnika Međimurja nudi čitanje djela putem QR kodova. Na izložbi svoja djela predstavljaju: Aleksandar Tomulić, Andrej Zbašnik, Bojan Miljančić, Bojana Vojvodić, Dario Štokić, Dijana Iva Sesartić, Ivana Mrčela, Ivan Mesek, Kristina Pongrac, Petra Krpan i Jadranka Hlupić Dujmušić, Manuela Drk, Maura Batarilović,Marijan Crtalić, Smiljana Šafarić, Stjepan Jerković, Vedran Ivanković, Veljko Popović, Roko Štokić, Stela Horvat i Roberta Weissman Nagy. Prostorne instalacije prezentirat će varaždinska umjetnica Lila Herceg kroz samostalnu izložbu na 2. katu Muzeja. Uz izložbene programe, organiziran je glazbeni programi u kojem sudjeluju Tamara Korunek i Hrvoje Šenjug, te Lea Šprajc. Gastro kutak s prezentacijom međimurskog vina posjetitelji će moći pronaći u prizemlju muzeja. Posjetitelji će moći posjetiti Knjižnicu i čitaonicu Grada Preloga koja također nudi raznovrsni program.

OLDTIMER MUZEJ “ŠARDI” SELNICA – Stari automobili s dušom

Oldtimer muzej”Šardi” u Selnici, poziva na razgledavanje najpoznatije kolekciju oldtajmera u Hrvatskoj. Osobitosti su “američku krstaricu” odnosno Oldtajmer Monarch Lucerne II, automobil iz 1959. godine, zatim traktor Leyland 154, svojevrsna traktorska ikona u Velikoj Britaniji koja se rijetko gdje još može pronaći u voznom stanju. Tu je i jedinstveni automobil na drva, prerađena češku Tatru iz 1931. godine, koja kao pogonsko gorivo koristi drvni plin koji nastaje zagrijavanjem drva. Uz Oldtimere izloženi su i brojni stari alati te glazbeni instrumenti i radioprijemnici. Muzej će biti otvoren od 18 do 23 sata.

DUNJKOVEC – Razgledajte zbirku „Štrekari”

Općina Nedelišće, Udruga za očuvanje kulturne baštine “Međimurska gruda” i Turistička zajednica općine Nedelišće pozivaju na razgled zbirke “Štrekari” na prostoru željezničkog stajališta Dunjkovec. Zbirka je posvećena pružnim radnicima, a sama dunjkovska željeznička postaja prostor je u kojem se mogu razgledati vrijedni i zanimljivi eksponati koji prikazuju kako je nekad izgledao život željezničara. Noć muzeja u Dunjkovcu organizira se treću godinu zaredom, a zbirka će se moći razgledati od 18 do 23 sata.

Muzej Šajn

KOTORIBA – Privatni muzej Franjo Šajn

U sklopu ovogodišnje Noći muzeja u Kotoribi svoja vrata otvara i Privatni muzej Franjo Šajn (Ruđera Boškovića 63) od 18 do 24 sata. U muzeju će se moći pogledati izložba starih stvari iz sjeverozapadne Hrvatske, većinom iz područja poljoprivrede, ribolova, građevinarstva i svakodnevnog života na selu. Ulaz na izložbu je besplatan.

DONJI VIDOVEC – Otvaraju se drevna vrata župne kurije

Drevna vrata župne kurije i etnozbirka ove godine otvaraju se javnosti u Noći muzeja. Uz predmete koji su se proteklih stoljeća svakodnevno koristili za rad u kući, polju ili staji, posebnu pozornost privlači i bogata knjižnica u kojoj ima preko dvije tisuće knjiga s eksponatom svjetskog značaja, najstarijom knjigom iz 1506. godine. Župna kurija bit će otvorena za posjetitelje sve do ponoći.

DONJA DUBRAVA – Dan dobravske baštine u subotu 2. veljače

Po četvrti put u Donjoj Dubravi će se održati Dan dobravske baštine u subotu, 2. veljače 2019. godine. U organizaciji KUD-a Seljačka Sloga Donja Dubrava, DVD-a Donja Dubrava i Puhačkog orkestra općine Donja Dubrava, a pod pokroviteljstvom Općine Donja Dubrava i u suradnji s Odborom za kulturu, sport i udruge od 18 pa sve do 22 sata svi posjetitelji ove manifestacije moći će razgledati prostorije, spomen sobu i garaže DVD-a te Dom kulture Zalan. Uz slobodno razgledavanje, pripremljen je i tematski program:

18:00 DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO DONJA DUBRAVA

– predavanje (Slaven Ujlaki i Janja Kovač): „100 godina od smrti osnivača DVD-a Donja Dubrava i Puhačkog orkestra“

– nastup Puhačkog orkestra Općine Donja Dubrava

20:00 KUD SELJAČKA SLOGA DONJA DUBRAVA

– projekcija filmova u produkciji Muzeja Međimurja Čakovec „Međimurska popevka“ i „Umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju“

– nastup cimbalaša KUD-a „Seljačka Sloga“ Donja Dubrava

21:00 VIJEĆNICA

– predstavljanje donacije Nataše Srdić Jahn – Tri portreta članova obitelji Zalan

18:00 – 22:00 RAZGLEDAVANJE VATROGASNOG DOMA (spomen soba, garaže)

I DOMA KULTURE ZALAN (etno soba, prostorije KUD-a „Seljačka Sloga“ Donja Dubrava)

Uz razgledavanje i program, posjetitelji će se moći okrijepiti kuhanim vinom, sokom i kolačima. 

 

Ulaz na sve programe je besplatan.

 

Ostavi komentar