Predstavnici Ovršnog ustanka na okupu: Dužnici trebaju platiti realni, a ne lihvarski dug!

Hrvatski sabor danas je jednoglasno sa 127 glasova prihvatio Mostove izmjene Ovršnog zakona, koji bi trebao pomoći 330.000 hrvatskih građana pod ovrhama, a jednoglasno je donesen i Zakon o ništetnosti ugovora o kreditu s međunarodnim obilježjem sklopljenih u RH s neovlaštenim vjerovnikom, tzv. Škibolin zakon.

Povodom toga danas su Čakovec posjetili Danijel Galović i Nada Tušek iz stranke Slobodna Hrvatska koji su dan proveli u predstavljanju 14. točaka za izlaz iz dužničkog ropstva, čiji su i same žrtve kako kažu. Njihovoj inicijativi pridružili su se članovi Ovršnog ustanka Međimurje na čelu s Radovanom Preložnjakom, kao i Predrag Kočila nezavisni gradski vijećnik, te predsjednik MDS-a Željko Pavlic.

Ovim putem članovi Slobodne Hrvatske i Ovršnog ustanka obratili su se građanima i ministru Draženu Bošnjakoviću uime svih blokiranih i ovršenih u Republici Hrvatskoj.

Današnji izglasan zakon samo je privremeno rješenje u kojem će se velika manjina građana spasiti. Poručuju da je moguće solidarno rasporediti i kvalitetno sanirati dug tako da se podijeli odgovornost za nastali dug na 7 sudionika ovršnog procesa, a to su dužnici, vjerovnici, političari, FINA, lihvarske firme za otkup duga, javni bilježnici, te odvjetnici.

Među detaljnjih 14 točaka žele istaknuti otpis svih zateznih kamata ovršenih i blokiranih, kao i pretvaranje dijela zateznih kamata u otplaćenoj glavnici. Cijeli razgovor, te ostale važne točke donosimo u tiskanom izdanju Međimurskih novina.

Foto: Dora Vadlja

Ostavi komentar