Predstavljanje knjige: Kako je UDBA stvorila Hrvatsku

kako je udba stvorila hrvatsku

Ovu subotu, 2. ožujka u Čakovcu će se predstaviti knjiga “Kako je UDBA stvorila Hrvatsku” autora Ivana Krmpotića.  Program će se održati u zgradi Scheier u 17 sati. Organizator je udruga Ovršni ustanak.

Gosti su Danijel Galović, predsjednik udruge Ovršni ustanak i Darko Petričić, autor knjige Ovršna mafija.

Autor knjige kako je UDBA stvorila Hrvatsku Ivan Krmpotić prvi je hrvatski redarstvenik, osnivač tigrova te ZNG. Značaj formiranja postrojbe prvih redarstvenika bio je veći nego što se pretpostavljalo. Već nakon nekoliko dana obuke, sa vrlo malo opreme, i sa znakovljem koje su pripadnici postrojbi i sami morali nabavljati, nastala je potreba za operativnim djelovanjem, uzrokovana izbijanjem pobune dijela srpskog stanovništva protiv novouspostavljene hrvatske vlasti.

Danas se negira Prvi redarstvenik Hrvatske kojeg je sačinjavalo 1648 redarstvenika uz rukovodni kadar, te resorni ministar uopće ne doživljava pripadnike prvoustrojenih postrojbi kao osobe koje su stvarale hrvatsku policiju i vojsku u vrijeme dok je gospodin Davor Božinović bio načelnik Regrutnog centra SR Hrvatske za Jugoslavensku narodnu armiju u Branimirovoj ulici u Zagrebu.

Knjiga sadrži stvarni i vjerodostojni popis, imena i potpise svih prvih redarstvenika, oni koji nisu na objavljenom popisu, nisu i ne mogu biti prvi hrvatski redarstvenici. Iako imaju povijesne zasluge, njih 1648 zanemareni su i ignorirani od strane državnih vlasti. Njih preko 100 je poginulo ili je nestalo tijekom Domovinskog rata, neki su i umrli, ali unatoč činjenici da su se nesebično stavili na raspolaganje novoizabranoj hrvatskoj vlasti, nisu dobili od Države nikakvih zasluga.

Ostavi komentar